Otvorena izložba slika na svili Milke Prodanić

0
Komunalac add

Otvorenje izložbe slika na svili “Kretanja snova” autorice Milke Prodanić održano je sinoć u Maloj galeriji Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec. Posjetitelji izložbe mogli su vidjeti brojne slike u tehnici slikanja na svili, u izuzetnoj kolorističkoj ekspresivnosti. Autorica u slikama na svili, sadržajno razvija četiri tematska ciklusa: apstrakcije, mrtvu prirodu, krajolike, snoviđenja. Oslikavanje svile je drevna, složena i teška tehnika, kojom se povjesničarka umjetnosti i profesorica Milka Prodanić bavi preko tri desetljeća, izlažući na brojnim samostalnim i skupnim izložbama.

Na početku otvorenja izložbe prigodnim se riječima obratila ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec Sanja Prijatelj, a izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Grada Vrbovca Marko Belošević. Večer su glazbenim točkama upotpunili Marko Antolković i Nikolina Horvatinović-Antolković. Izložba se može pogledati do 19. listopada 2023. godine.

Proces stvaranja svile obilježen je dugotrajnošću. Od oplođenih jajašaca dudovog svilca, do stvaranja čahure, izvlačenja niti, biranja pogodne pređe pa najzad do tkanja svile. Čitav ovaj proces rezultira sjajnim i mekanim tkaninama ugodnim oku, još ugodnijima na dodir. Stoga se ovaj materijal, stvaran drevnom tehnikom, pokazao podatan za daljnje stvaralaštvo-slikanje na svili. Slikanje na svili predstavlja proces koji je obilježen jednakom pažnjom. Svaki potez kistom pomno je promišljen, budući da je svila iznimno osjetljiva, stvorena dugotrajnom sinergijom prirode i ljudi, pa pri slikanju autor ne smije pogriješiti. Svila zahtijeva krajnju posvećenost postupku. Njezina dragocjenost utjelovljena je upravo u načinu na koji se vrijednu tkaninu obrađuje. Predanim i pravilnim slikanjem na svili, ona postaje još vredniji objekt koji nadograđuje priču o povezanosti prirode i kreativnog ljudskog potencijala, umjetnosti i zanatstva – naglašava Maja Flajsig u katalogu izložbe.

Prirodu svile, njezin specifičan način postojanja i potencijal za kreativno stvaralaštvo ponajbolje poznaje Milka Prodanić, umjetnica koja više od dva desetljeća stvara na svili. Koristeći gutta tehniku i tehniku akvarela, Milka Prodanić vješto se kreće podatnim nitima svile i stvara kompozicije nalik snovima. Slike Milke Prodanić ponekad su apstraktne, ponekad figurativne i pejzažne, ali uvijek obavijene velom lakoće i nježnosti – dodaje Flajsig.

Inače, Milka Prodanić rođena je 1951. godine u Velikoj Bršljanici kod Garešnice, diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu povijest i povijest umjetnosti. Radila je kao profesorica povijesti umjetnosti i povijesti na Općoj gimnaziji u Garešnici, gdje je bila i ravnateljica, a sada je u mirovini. Slikarstvom se bavi od mladosti, a u Beču upoznaje tehniku slikanja na svili i time je odredila svoj stvaralački put i izraz. Pored slikarstva, svoj interes iskazuje i u domeni primijenjene umjetnosti te je članica Hrvatskog likovnog društva u Zagrebu. Izlagala je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama. Tijekom tri desetljeća stvaranja, istraživanja tehnologije i izlaganja, obogatila je umjetnički izraz te danas suvereno vlada tehnikom slikanja na svili koju je usavršila stvorivši vlastiti stil.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime