Otvorena izložba “Retrospektiva” Miroslava Barića

0
Komunalac add

Izložba slika i reljefa vrbovečkog umjetnika Miroslava Barića otvorena je jučer ispred Narodne knjižnice Vrbovec. Ovom izložbom autor predstavlja presjek svojeg likovnog stvaralaštva koje karakterizira uspješan balans između komercijalne dopadljivosti i umjetničke inventivnosti, naglašava likovna kritičarka Sanda Stanaćev Bajzek. Izložba će se moći pogledati sve do 25. rujna 2022. godine.

Sinoćnje otvorenje započelo je stihovima pjesme Alana Barića koje je pročitala Irena Skopljak Barić. Nakon toga, okupljene je prigodno pozdravila zamjenica ravnateljice Narodne knjižnice Vrbovec Mateja Hrgovan koja je svima poželjela dobrodošlicu na izložbu. Izložbu je otvorio vrbovečki gradonačelnik Denis Kralj.

Likovni izričaj Miroslava Barića možemo svrstati u tradicionalistički usmjerenu vizualnu pojavnost posvećenu motivu krajolika, veduta i mrtve prirode izvedenih najčešće tehnikom akvarela te izradi reljefa i predmeta u drvu, istaknula je Stanaćev Bajzek. – Izložbom nastojimo ponuditi ono najbolje i za Barića autentično. Radove koji pokazuju razinu izvedbenog umijeća i likovnog znanja, ali i iskonskog umjetničkog nerva. A tu svoju kreativnu i mentalnu energiju Miroslav Barić s velikom je lakoćom i ljubavlju prenosio generacijama učenika, no ostavljajući uvijek ponešto i za sebe, za intimne trenutke stvaranja kada bi u tišini i kontemplaciji stao pred platno, odnosno akvarel papir ili kada bi se uhvatio dlijeta i rezbario. Miroslav Barić je dokaz da umjetnost ne poznaje vremenska, dobna, tematska ni izričajna ograničenja i da u rukama darovitog pojedinca uvijek iznova može razgibati naše duše i podariti nam neponovljivi vizualni užitak – poručuje Stanaćev Bajzek.

Inače, Miroslav Barić rođen je u Karlovcu 1942. godine. Umirovljeni je profesor tjelesnog odgoja. Likovnim radom bavi se od 1959., a izlaže od 1976. godine. Sudjelovao je na više od 50 skupnih izložbi u Vrbovcu, Križevcima, Dugom Selu, Zelini, Varaždinu, Laškom, Pazinu, Rijeci, Koprivnici, Zagrebu, Kutini, Virovitici, Kaposváru, Barcsu, Hattersheimu na Majni, a samostalno u Vrbovcu, Križevcima, Zagrebu i Karlovcu. O autoru su likovne kritike pisali: Juraj Baldani, Dragutin Feletar, Dragutin Mandekić, Ivan Rabuzin, Branka Hlevnjak, Jure Križanović, Stanko Špoljarić i drugi. Sudionik je likovnih susreta u Vrbovcu, Virju, Virovitici, Kaposváru i Barcsu. Jedan je od osnivača Likovnog društva Vrbovec.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime