Otvorena izložba “Pantomima” umjetnice Melite Kovačević

0
Komunalac add

Izložba radova mlade umjetnice Melite Kovačević pod nazivom „Pantomima“ otvorena je u prostoru vrbovečke udruge Artoratorij u ulici Matije Gupca 3. Posjetitelji mogu vidjeti radove u formi storyboard-a, kadrova kratkog amaterskog filma ili stripa.

Polazna je misao ove serije crteža vizualna manifestacija zamisli, umjesto usmenog izricanja. Nalik na pantomimu, autorica želi s promatračem razgovarati isključivo gestikulacijom i pokretom. – Izloženi radovi nastali su tehnikom tuša. Naizgled nepovezane radove sklopila sam u jednu smislenu cjelinu. Glavna ideja bila mi je prikazati stvari koje želim „izbaciti“ iz sebe u formi crteža bez upotrebe riječi. Tako da sam gestama, kadrovima i nekim pozama zapravo pokušala izreći ideju bez da išta kažem direktno – pojašnjava autorica.

Inače, Melita Kovačević rođena je u Zagrebu, a trenutačno pohađa XVIII. gimnaziju u Zagrebu, dvojezični francuski smjer. Položila je i prijamni ispit u Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu.

Umjetnošću se bavi oduvijek, a ozbiljniji i uglavnom kontinuiran rad na likovnom polju započinje prije desetak godina u Galeriji Vivoda u Zagrebu, gdje joj mentorica Andreja Vivoda pomaže pri radu i sudjelovanju na likovnim natječajima.

Članica je zagrebačkog Kinokluba, pohađa HFS-ove radionice na kojima snima i montira filmove, surađuje s Bacačima Sjenki te je bila dio žirija Europske filmske akademije u Kinu Europa, gdje je često i volontirala.

Sudjelovala je i na međunarodnim umjetničkim festivalima i događanjima, bavi se aktivizmom u feminističkim i LGBTQ+ te udrugama za zaštitu okoliša. Nekoliko filmova napravljenih na radionicama bilo je uvršteno u program filmskih festivala širom svijeta. Autorica je nedavno, u sklopu natječaja Nacionalnog instituta EU za kulturnu povezanost, sudjelovala u stvaranju i realizaciji pobjedničkog biligvalnog filma na francuskom i engleskom jeziku, koji obrađuje teme jednakosti i ljudskih prava.

Radove je izlagala u Celju (Slovenija) u sklopu međunarodnog festivala PIF u Zagrebu, u Iserlohnu (Njemačka) i Iloku te sudjelovala na izložbi priređenoj u povodu 10 godina Galerije Vivoda u Studiju Račić Moderne galerije u Zagrebu 2018. Dosad je imala tri samostalne izložbe – 2018. u Kneževoj palači u Zadru, 2019. u Gradskoj knjižnici u Zagrebu i 2020. u prostoru K&K Milčec u Zagrebu.

Izložba „Pantomima“ besplatna je za posjetitelje, a može se pogledati do 11. travnja 2021. godine, radnim danom između 18 i 20 sati i subotom od 10 do 14 sati. Podsjetimo, ovo je druga izložba u sklopu izložbenog ciklusa vrbovečke udruge Artoratorij, a koji će trajati čitavu 2021. godinu.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime