Otvorena izložba o pjesniku Krunoslavu Kutenu

0
Komunalac add

U Maloj galeriji Pučkog otvorenog učilišta otvorena je izložba pod nazivom “Pokraj peći maca prela” o pjesniku Krunoslavu Kutenu, povodom 125. godišnjice njegove smrti. Vrbovčanin Kuten rođen je u našem gradu 1855. godine. Pohađao je zagrebačku gimnaziju, a kasnije i mudroslovni fakultet gdje je slušao slavistiku. Radio je kao bilježnik općine Nova Ves, a poslije i kao pisar u zagrebačkoj gradskoj uprave te živio od književnog rada pišući pjesme i članke.

Današnji kritičari smatraju da je Kuten, u svojim najboljim pjesmama, bio pravi dječji pjesnik te preteča modernih hrvatskih književnika za djecu, istaknula je u programu izložbe autorica postava Sanja Prijatelj. –Želimo naše Vrbovčane upoznati s povješću našeg grada i predstaviti im naše znamenite ličnosti, kao i nove suvremene umjetnike. Ova izložba otkriva neke nove podatke o životu Krunoslava Kutena, predstavlja njegov pjesnički rad. Za ovu izložbu učenici 2b razreda I. osnovne škole, pod vodstvom učiteljice Vesne Drvenkar, izradili su ilustracije za njegove pjesme. Na izložbi se mogu i poslušati Kutenove pjesme, tako da čujemo kako danas ovaj pjesnik zvuči u dječjim glavama i glasovima – rekla je Prijatelj.

U sklopu otvorenja prigodan program izvela su djeca folklornog ansambla Petar Zrinski. Izložba će biti otvorena do 5. srpnja.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime