Otvorena izložba “Ispričaj mi to plakatom!”

0
Komunalac add

Izložba “Ispričaj mi to plakatom!” nastala u suradnji Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec sa Srednjom školom Vrbovec otvorena je sinoć u Maloj galeriji učilišta. U sklopu izložbe posjetitelji mogu vidjeti učeničke plakate na razne teme. Ovom izložbom POU Vrbovec pridružilo se 28. Edukativnoj muzejskoj akciji EMA Hrvatskog muzejskog društva čija je tema aktivno uključivanje posjetitelja svih dobnih skupina u rad muzeja.

Geslo ovogodišnje akcije je „ZA(JEDNO), svi za muzej“ pa su i samo otvaranje izložbe vodili učenici Srednje škole Vrbovec Ines Belošević i Leo Filipec. Okupljenima se na početku prigodno obratila ravnateljica POU Vrbovec Sanja Prijatelj. Uputila je pozdravne riječi te istaknula da će uskoro biti održana i radionica učenika vezana uz izložene plakate. Također, zahvalila je Srednjoj školi Vrbovec na uspješnoj suradnji i naglasila da se veseli i brojnim budućim suradnjama.

Ana Dobraš, mag. bibliotekarstva koja radi u knjižnici srednje škole, napravila je odabir plakata te postav izložbe kao i tekst za deplijan izložbe u kojem govori o važnosti plakata u školovanju učenika. – Bezbrojne su mogućnosti kreativnog izražavanja kojima bismo mogli osuvremeniti i oplemeniti odgojno-obrazovni proces. Plakat je jedna od takvih mogućnosti. Povezivanjem vizualne sastavnice s pismenom, učenici šire razumijevanje samih sebe i drugih, a istodobno pomažu nastavnicima da bolje razumiju njihov način mišljenja. Plakat započinje svoj život kad se multiplicira, osvaja prostor i publiku. Treba informirati, stimulirati, aktivirati, pokrenuti, interpretirati, postaviti pitanje, provocirati i uvjeriti – naglašava Dobraš.

Ističe također da su plakati učenika Srednje škole Vrbovec izloženi u Maloj galeriji POU Vrbovec vezani uz pojedine predmete, obilježavanje značajnih datuma, upoznavanje sa znamenitim osobama ili prijelomnim događajima u povijesti, a tehnike i materijali za izradu plakata potpuno slobodni.

Među izloženim plakatima su i oni nastali u sklopu Erasmus+ projekta Motiva(k)cija kojim su učenici potaknuti da plakatima oblikuju svoj “vizualni glas” kojim mogu prenijeti značenje i izraziti svoje ideje, znanje ili ovladavanje konceptima. Izložba u Maloj galeriji bit će otvorena do 12. svibnja.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime