Otvorena izložba grupe INFRA “InfraredArt – Umjetnost između stvarnog i digitalnog svijeta”

0
Komunalac add

Predavanje i otvaranje izložbe grupe INFRA pod nazivom „Umjetnost između stvarnog i digitalnog svijeta“ održano je sinoć u Pučkom otvorenom učilištu Vrbovec. Najprije su predavačice profesorica, doktorica znanosti Jana Žiljak Gršić i povjesničarka umjetnosti Sanda Stanaćev Bajzek održale predavanje i publici pobliže objasnile o infrared umjetnosti, a potom je otvorena izložba u Maloj galeriji učilišta. Izložbu je otvorio pročelnik Upravnog odjela za razvoj Grada Vrbovca Damir Lončarić, a moći će se pogledati do 5. svibnja 2022. godine.

Posjetitelji su na ovoj zanimljivoj izložbi mogli vidjeti različite slike i skulpture koje su, kada ih gledamo “golim” okom, prikazivale jedan prizor, a kada su promatrane kroz infracrvenu kameru, prikazivale drugačiji prizor. Stoga infracrveno slikarstvo predstavlja spoj umjetnosti i tehnologije.

Ovakav je način stvaranja prva u svoje slikarstvo implementirala hrvatska slikarica i grafičarka Nada Žiljak, stvorivši tako novu likovnu vrstu novim načinom slikanja, da bi je nekoliko godina kasnije slikarica i restauratorica Dijana Nazor Čorda svojim doktoratom stavila i u znanstveno-umjetnički diskurs. Ova ideja, a jedno i potreba za inventivnošću, za drugačijim pogledom umjetnosti, za pronalaskom novog izraza koji će umjetniku kao stvaralačkoj individui omogućiti ulaske u nove dimenzije, rezultirala je 2019. godine osnivanjem grupe INFRA – pojašnjava Stanaćev Bajzek.

Grupu INFRA danas čini jedanaestero umjetnika. – S njom nastaje i novo slikarstvo kao izraz prijelaza između dvaju svjetova – vidljivog i nevidljivog, stvarnog i iluzornog, egzistencije koja se oslobodila zakonitosti ovoga svijeta. Umjetnici su su prilagodili infrared metodu svome likovnom izričaju. Počinju slikati bojama kontroliranog pigmenta od kojih neke ne vidimo prostim okom. Skrivajući nam, a potom nam kamerom razotkrivajući što su to „sakrili“ u dijelu nama nevidljivog spektra. Tako boja prestaje biti tek estetska činjenica, fizikalno-kemijska smjesa uobličena u neku formu, već nam optička manipulacija očitovanja njezina spektra omogućava stvarati nova dvostruka obličja – dodaje Stanaćev Bajzek.

Valja spomenuti da je ovo novo učenje o materiji boje temeljeno na eksperimentima tima hrvatskih znanstvenika na čelu s doktorom znanosti, emeritusom Vilkom Žiljakom, ocem infrared inovacije.

Infrared metoda čini sada novima akrile i ulja na platnu Nade Žiljak, Mercedes Bratoš, Marije Galić, Ivane Ožetski i Olene Sokolovske, ali i sliku Ivice Fištera naslikanu uljem na staklu u maniri naših slikara naiva. Čini jedinstvenima crne slike Dijane Nazor Čorda i novima sliko-grafike Irene Gayatri Horvat i kolaž Ane Jakić Divković. Oplemenjuje i skulpturu Ane Divković. Postaje novi likovni izričaj, posve originalan i jedinstven pristup predstavljanja, odnosno stvaranja slike. Postaje nova umjetnost. Umjetnost između svjetova. Između stvarnosti i iluzije, između stvarnog i digitalnog – zaključuje Stanaćev Bajzek.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime