Otvorena izložba “Grafopisi duše” Josipa Boltižara

0
Komunalac add

Sinoć je ispred Narodne knjižnice Vrbovec svečano otvorena izložba grafika domaćeg umjetnika Josipa Boltižara pod nazivom “Grafopisi duše”. Na samom početku okupljenima se obratila i kratko ih pozdravila zamjenica ravnateljice Narodne knjižnice Vrbovec Mateja Hrgovan. Program otvorenja vodio je Želimir Štefanović, a izložbu je otvorio gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj. –Posljednja izložba koju je Josip imao u Vrbovcu bila je prije 9 godina. Drago mi je da će sada svi oni koji tada nisu imali priliku pogledati njegove radove sada to moći učiniti i uživati u izložbi postavljenoj u vrbovečkoj knjižnici – poručio je gradonačelnik Kralj.

O umjetničkom radu Josipa Boltižara pisali su brojni likovni kritičari, a jedna od njih je i Sanda Stanaćev Bajzek koja je prisustvovala jučerašnjem otvorenju izložbe te publici predstavila njegove grafike. – Josip Boltižar slikar i grafičar autentičnost i originalnost svoje umjetnosti potvrđuje i samim životom. Sa sjajnih površina njegovih metalnih ploča, kako je to lijepo znala zapisati Mirjana Sačer Bobanac, zrcali se njegov pogled na svijet koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Apokaliptičan je to svijet na svome zalasku, slika ispunjena nemilim prizorima recentne stvarnosti, u kojoj se uvijek, bila ona naglašena simboličnim znakovljem ili progovarala jasnim narativnim plastičkim jezikom, iščitava umjetnikov svjetonazor, zaokupljenost kozmičkim pitanjima, svrhom ljudskog postojanja i odnosom čovjeka spram prirode – istaknula je Stanaćev Bajzek.

Izložba “Grafopisi duše” može se pogledati sve do 5. prosinca 2021. godine.

Inače, Josip Boltižar je umjetnik iz Hagnja koji je na likovnoj sceni već više od 50 godina i iza sebe ima 40-tak samostalnih izložbi. Sudjelovao je na mnogobrojnim kolektivnim izložbama te izlagao u Hrvatskoj i inozemstvu. U svom se likovnom stvaralaštvu izražava tehnikama ulja na platnu, grafikama, akvarelima i pastelama.

Rođen je u Završju 1951. godine. Slikarstvom se bavi od 1969. godine, a svoje radove počinje izlagati 1973. godine. U suradnji s pjesnikom Lukom Paljetkom izdao je dvije grafičko-pjesničke mape: Kavez za mene i pticu (1989.) i Klaunske pjesme (1990.). Jedan je od autora grafičke mape Vrbovec 1244-1994. (J.Happ, Dr.I.Kalinski, D.Mandekić). Grafičke mape Klaunske pjesme i Vrbovec 1244 – 1994 pohranjene su u NSB Zagreb. Član je HDLNU-a od 1986., HZSU-a od 1997. i  HDLU-a od 2002. godine.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime