Otvorena izložba fotografija “Moje impresije” Ivane Žerovnik

0
Komunalac add

Izložba fotografija „Moje impresije“ domaće umjetnice Ivane Žerovnik otvorena je jučer ispred Narodne knjižnice Vrbovec. Riječ je o fotografijama prirode koje su nastale u ranu zoru, kada autorica ustaje i odlazi u prirodu. Umjetničke fotografije postavljene su u izlozima vrbovečke knjižnice pa ih građani mogu svakodnevno pogledati, sve do 18. travnja. Fotografije su nastajale od 2015. godine do danas.

Na sinoćnjem je otvorenju okupljene najprije pozdravila zamjenica ravnateljice Narodne knjižnice Vrbovec Mateja Hrgovan koja je svima poželjela dobrodošlicu na izložbu te dodala kako im je velika čast što Ivana izlaže u izložbenom prostoru knjižnice. – Čestitam autorici na njezinom radu, talentu te na doprinosu vrbovečkoj umjetnosti – poručila je Hrgovan.

Izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Grada Vrbovca Marko Belošević. – Čestitke na otvorenju ove izložbe. Čast mi je što je mogu otvoriti. Posebno mi je drago kada imamo izložbe naših Vrbovčana. Još jednom čestitam autorici i želim sve najbolje u budućem radu – rekao je Belošević.

Ivanin osebujan rad posebno cijeni dr.sc. Enes Quien koji je napisao i predgovor za ovu izložbu. – Radi se o iznimno darovitoj umjetnici, koja je svoje fotografije podigla na razinu eseja o prirodi, lirskim i dramskim istodobno, a samu zagonetnost, mističnost ili enigmatičnost posredovanu sfumatoznim, magličastim ambijentima i atmosferom, uzdigla je na tron vrhunske, vrijedne, trajne i vječne, prave umjetnosti. Njezine sugestivne, dojmljive fotografije prirode najčešće nastaju u ranu zoru – kada ustaje i u osvit dana odlazi u prirodu. Od rane zore s difuznim svjetlom skrivenim od izvora i do izoštrenih sjena, odlazi u krajolik da uhvati trenutak, stanje, situaciju, svjetlost, posebno jutarnju maglu koja njezinim foto esejima daje poseban začin i aromu. Krajnji rezultat fotografiranja Ivane Žerovnik vrhunska je, gotovo nepodnošljiva ljepota – istaknuo je Quien.

Dobroj su atmosferi na otvorenju izložbe doprinijele i članice vrbovečke udruge „Osebunjek“ , Marija Petrek, Tatjana Kobija, Dragica Čulig i Katarina Zadrija, koje su recitirale stihove njihovih pjesama. Autorica izložbe također je članica ove udruge.

Inače, Ivana Žerovnik rođena je u Zagrebu, 1. svibnja 1982. godine. Osnovnu i srednju školu završila je u Vrbovcu, a uz osnovnu školu završava i osnovnu glazbenu školu. Još od ranog djetinjstva bavi se crtanjem i slikanjem. U srednjoj školi priključuje se likovnoj grupi koju vodi prof. Ivančica Komerički. 1999. godine sudjeluje na likovnoj koloniji za mlade u Hattersheimu (Njemačka). Nakon završene srednje škole upisuje Učiteljski fakultet i studira na odsjeku za razrednu nastavu s pojačanim programom iz likovne kulture. 2009. godine počinje raditi u Davoru, u Brodsko-posavskoj županiji na mjestu učiteljice likovne kulture. Iste se godine uključuje u fotografsku grupu F4 iz Nove Gradiške.  Izlaže na zajedničkim izložbama grupe na Novogradiškom ljetu 2013. i 2016. godine te u Zagrebu u ljeto 2017. godine. Ivana je do sada imala dvije samostalne izložbe: izložba fotografija na temu „Pejzaži“ (29.12.2017. u Trnskom, Zagreb) te izložba „Apstrakcije“ (17.09.2021. u Maksimiru, Zagreb).

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime