Otvorena izložba cvjetnih kolaža Marije Igaly

0
Komunalac add

Izložba cvjetnih kolaža „toMAgo“ – ljepota u očima promatrača, autorice Marije Igaly otvorena je sinoć u Maloj galeriji Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec. Riječ je o postupku transformacije prirodnih elemenata, konkretno cvijeća, u čudesne sliko-kolaže koje nazivamo toMAgo, a rezultati tog kreativnog procesa su čudesne antropomorfne i zoomorfne figure, istaknula je u predgovoru izložbe likovna kritičarka Sanda Stanaćev Bajzek.

Na početku otvorenja, okupljenima se prigodno obratila ravnateljica POU Vrbovec Sanja Prijatelj, a izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Grada Vrbovca Marko Belošević. Izložba će biti otvorena do 6. listopada 2022. godine.

– Rastavljajući i prešajući biljke Marija u njihovoj raznolikosti uočava oblike od kojih će, polažući ih pincetom na podlogu od tkanine, slagati čudesne antropomorfne i zoomorfne figure. Ona tako cvijeću daruje novi jedinstveni i neponovljivi estetski vitalitet, jer simbiozom nađenog, oplođenog domišljatošću, nastaju jedinstvene forme. Prepoznatljivost ne izostaje, a dio tijela koji možda i nedostaje, nadoknađuje se našom maštom. Jer mi ćemo kasnije, kao promatrači, prepoznavati oblike pa i cijele likove, stvarajući vlastitim asocijacijama i vlastitu likovnu priču. Marija Igaly dokazuje da umjetnost ne poznaje vremenska, trendovska ni obrazovna ograničenja i da samo čovjek vođen iskrenom ljubavlju prema ljepoti i životu može u nama potaknuti jednaku iskru i pomoći nam da „vidimo“ dublje, dalje od oku vidljivog – istaknula je Stanaćev Bajzek.

Inače, Marija Igaly rođena je 1936. godine u Zagrebu gdje se školuje i živi. 1958. – 1994. – radi kao profesorica defektologinja – pedagoginja u Zavodu za odgoj gluhonijeme djece u Zagrebu. 1980. – počinje se spontano likovno izražavati na nov originalan način; stvara minijature od prešanih latica cvijeća, figurativne i bez upotrebe ljepila. Od 1981. do danas – svoje radove sustavno izlaže u zemlji i inozemstvu te je sudjelovala na više od 60 skupnih izložbi i 49 samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. 1981. Godine postaje članica Likovne udruge “Grupa ’69”.  1986. Primljena je u međunarodnu udrugu profesionalnih likovnih umjetnika ( IAA AIAP UNESCO ) . 1987. na godišnjoj smotri likovnih ostvarenja “Grupe ‘69” prima priznanje “Zlatni kist” od stručnog žirija: Josip Depolo, Vasilije Jordan, Dubravka Babić. 1995. – nakon selekcije prispjelih radova pozvana na izlaganje na Međunarodnu izložbu “Art ’95” New York. 1996. – jednomjesečno nagradno putovanje u Ameriku koristi za upoznavanje umjetnosti kao i za prezentaciju svog osebujnog likovnog stvaralaštva (New York, Washington, Las Vegas, San Francisco, Reno, Portland i Chicago) . 1999. – registrira i zaštićuje “toMago” postupak povećanja svojih minijatura ; – na 27. Internacionalnoj izložbi inovacija u Genevi dobiva srebrnu medalju i diplomu za inovaciju “toMago” ; – na 48. Svjetskom salonu inovacija, otkrića i novih tehnologija u Bruxellesu EUREKA ’99 za istu inovaciju dobiva brončanu medalju i diplomu.

Do sada je primila brojna priznanja, zahvale, nagrade i diplome. U zemlji i inozemstvu održala brojne demonstracije rada i likovne radionice za što je primila niz pisanih zahvala. Neki od njenih učenika danas i sami izlažu slike izrađene od prešanih latica cvijeća. Njezin stvaralački rad dobro je medijski praćen o čemu autorica posjeduje bogatu dokumentacijsku građu, video kazete, audio kazete, članke u tisku, te autorske zapise posjetitelja s brojnih izložbi.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime