Otvorena izložba “Botanika/Reciklaža” Jelene Kašić i Sanjina Vinkovića

0
Komunalac add

Izložba Jelene Kašić i Sanjina Vinkovića pod nazivom „Botanika/Reciklaža“ otvorena je u prostoru vrbovečke udruge Artoratorij u ulici Matije Gupca 3. Izložba je otvorena do 23. svibnja 2021. godine radnim danom od 18 do 20 sati i subotom od 10 do 14 sati. Radove Jelene i Sanjina moguće je pogledati i u drugo vrijeme uz prethodnu najavu i dogovor.

Posjetitelji izložbe mogu vidjeti radove koji prikazuju određenu biljku ili samo detalj biljke, pojašnjava autorica. – Kao i u botanici bavim se izgledom, građom, razvitkom i karakteristikama pojedinih biljnih vrsta. Crtežima vlada svojevrsna asimetrija oblika, ploha, boja i linija. Asimetrija koja naznačava nepravilnost i nejednakost, koja ističe karakter biljke, a opet čini svojevrsnu harmoniju kao i u prirodi. Harmonija, tj. sklad je upravo ono što me vodi prilikom crtanja i stvaranja. No sklad je suviše relativan pojam, kao i značenje koje nosi te je ovom prilikom prikazan moj doživljaj sklada kroz likovni izraz. Kombiniranim tehnikama, prvenstveno uljnim pastelom i pažljivo odabranom paletom boja dočaravam promatraču optičku ravnotežu i vizualan užitak – naglašava Kašić.

Inače, Jelena Kašić rođena je u Našicama 8. ožujka 1989. godine. Maturirala je u Osijeku u Školi za dizajn i primijenjene umjetnosti 2007.godine. Iste godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer Kiparstvo. Preddiplomski studij (Baccalaurea) završila je kod red.prof. Stjepana Gračana, a diplomsku godinu 2013. godine u klasi red.prof. Peruška Bogdanića. Izlagala je na mnogim skupnim i tri samostalne izložbe. Sudjelovala je na brojnim kiparskim i slikarskim radionicama, a 2018. godine dobila je II. mjesto za najbolju skulpturu na Festivalu skulpture u pijesku u Loparu na Rabu. Radila je kao restaurator-konzervator te ilustrirala slikovnicu „Klepetan i Malena“. Od 2013. godine članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) te živi i radi u Zagrebu.

Autor „Reciklaže“ Sanjin Vinković naglašava kako je ideja rada bila od ostataka drugih projekata uzimati otpatke drvene građe, dodatno ih obraditi te pažljivo stvarati smislenu kompoziciju od oblika i boje. – Redovnom akumulacijom materijala radovi su konstantno u nastajanju. Skulptura prikazana na izložbi predstavlja Ikara, mitskog letača čija težnja za dosezanjem nadljudskih principa završava pogibijom i padom – ističe Vinković.

Sanjin Vinković rođen je u Zagrebu 1988. godine. 2007. godine završava “Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna” u Zagrebu. Akademski naziv magistar kiparstva stekao je 2013. godine u klasi profesora Mile Blaževića na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Od 2012. godine izlagao je na raznim skupnim i samostalnim izložbama (Zagreb, Đakovo, Rijeka…), te likovnim kolonijama (Festival skulptura u pijesku na Rabu, Akvareli na skeli u Zaprešiću…), a sudjelovao je i na likovnoj rezidenciji u Belgiji. Stručno se osposobljavao za posao “majstora izrade kazališne rekvizite” u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. 2018. godine dobio je nagradu za “kreativno umjetničko rješenje” za skulpturu u sklopu Floraart-a. Živi i radi u Zagrebu.

Jelena Kašić i Sanjin Vinković zajedno djeluju kroz umjetnički obrt Kreiraj, a detalje možete pronaći na stranici www.kreiraj.hr. Više informacija o udruzi i kontakt možete pronaći na mrežnoj stranici www.artoratorij.hr.

Izložba „Botanika/Reciklaža“ otvorena je za javnost i financirana sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Vrbovca.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime