Otvorena grupna žirirana izložba “ISKRA”

0
Komunalac add

Svečano otvorenje grupne žirirane izložbe pod nazivom „ISKRA“ održano je jučer u prostoru vrbovečke udruge Artoratorij u Ulici Matije Gupca 3. Riječ je o izložbi koja naglasak stavlja na bogatu povijest grada Vrbovca primarno kroz istraživanje djelovanja značajne književnice i prevoditeljice Štefe Iskre Kršnjavi, a koja je djelovala pod pseudonimom Iva Rod. Izabrane pjesme iz dvije zbirke Ive Rod bile su temelj za niz raznovrsnih vizualnih interpretacija kojima su se likovni umjetnici iz cijele Hrvatske odazvali na javni poziv za sudjelovanje na izložbi. Izloženi su radovi 23 od ukupno 45 prijavljenih autora.

Na samom početku otvorenja izložbe okupljenima je dobrodošlicu poželjela predsjednica udruge Artoratorij Verena Jakuš koja je zahvalila svim prijavljenim autoricama i autorima na sudjelovanju na natječaju i izložbi. Prigodnim su se riječima obratile i direktorica Turističke zajednice Grada Vrbovca Jasna Benedik i zamjenica ravnateljice Narodne knjižnice Vrbovec Mateja Hrgovan.

Radove koje posjetitelji izložbe mogu vidjeti odabrao je stručni žiri u sastavu: Sonja Švec Španjol kustosica izložbe, mag.hist.art., Verena Jakuš, osnivačica i predsjednica Udruge Artoratorij, mag.art. i Ivan Mak, suosnivač i tajnik Udruge Artoratorij, mag.educ.art.

Autori su od 11 ponuđenih pjesama intuitivno odabrali upravo one koje su prepoznali kao poticaj za vlastito stvaralaštvo. Gotovo sve selektirane pjesme poslužile su kao inspiracija za najrazličitije interpretacije realizirane u rasponu od klasičnih medija poput crteža, grafike, slikarstva i fotografije pa sve do objekata, prostornih i interaktivnih instalacija. Koliko je poezija Ive Rod bila poticajna za autore potvrđuje i činjenica o raznolikosti interpretacija – i kroz odabir medija i tehnike (fotografija, bakropis, ugljen, tuš, akvarel, pastel, akril, ulje, kolaž, mozaik, glina, drvo), ali i sadržajno – od figuracije (portret, pejzaž…) do apstrakcije – istaknula je kustosica izložbe Sonja Švec Španjol, mag.hist.art.

Također, dodaje da su u sklopu izložbe zastupljeni autori iz različitih dijelova Hrvatske (Vrbovec, Zagreb, Split, Osijek, Rijeka, Varaždin, Kastav, Opatija, Zaprešić, Viškovo, Kastav, Opatija, Donje Vratno) i različitih generacija, od studenata likovnih akademija do umirovljenih umjetnika. – Zanimljivost izložbe leži u činjenici da je poveći broj autora povukao paralelu s današnjim vremenom i okolnostima u kojima živimo te našao poveznice s problemima s kojima se Iva Rod suočavala kako u privatnom tako i u profesionalnom životu – poručila je Švec Španjol.

Na izložbi sudjeluju: Sandra Abou Abdo, Margareta Belančić, Ana Bušalić, Barbara Cetina, Andrea Cihlar, Lea Čeč, Larisa Dragelj, Damir Facan-Grdiša, Jasmina Jakopanec, Koraljka Jukić, Vanda Jurković, Martina Kamenečki, Kristina Kinkela Valčić, Krešimir Kveštek, Sara Maksimović, Kate Mandarić Erceg, Vlasta Pastuović Aleksić, Stanka Pinjuh, Darija Stipanić, Željko Subić, Ana Šesto, Dominik Višnjić i Nevena Živić.

Nakon službenog otvorenja u prostoru udruge Artoratorij uslijedio je domjenak i razgled drugog dijela izložbe u Narodnoj knjižnici Vrbovec.

Izložba „Iskra“ ostaje otvorena do 14. kolovoza 2022. godine i može se pogledati u prostoru Narodne knjižnice Vrbovec te u prostoru Udruge Artoratorij prema dogovoru, kontakt: artoratorij@gmail.com, mob. 091/558-8801 (predsjednica udruge Artoratorij Verena Jakuš).

Inače, izložba je realizirana u sklopu godišnjeg Izložbenog programa udruge Artoratorij koji se provodi uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Zagrebačke županije i Grada Vrbovca. Partneri u provedbi su Narodna knjižnica Vrbovec i Turistička zajednica Grada Vrbovca.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime