Otvorena grupna žirirana izložba GORKA SLIKA

0
Komunalac add

Svečano otvorenje grupne žirirane izložbe GORKA SLIKA održano je sinoć u prostoru udruge Artoratorij. Povodom 150. obljetnice rođenja jedne od najčitanijih književnica, prve profesionalne političke novinarke i pionirke feminizma u Hrvatskoj Marije Jurić Zagorke, osmišljena je grupna žirirana izložba inspirirana Zagorkinim djelovanjem i osebujnim životom naziva „Gorka slika“ u organizaciji udruge Artoratorij. Na otvorenju su se okupili brojni posjetitelji kao i umjetnici čiji su radovi izloženi, a otvorenju su nazočile i direktorica Turističke zajednice Grada Vrbovca Jasna Benedik te zamjenica ravnateljice Narodne knjižnice Vrbovec Mateja Hrgovan.

Podsjetimo, u organizaciji udruge Artoratorij u siječnju je otvoren natječaj za sudjelovanje na grupnoj izložbi „Gorka slika“. Na natječaju su mogli sudjelovati umjetnici do 35 godina. Stručni žiri u sastavu kustosica izložbe mag.hist.art. Tina Rajić, osnivačica i predsjednica udruge Artoratorij mag.art. Verena Jakuš i suosnivač i tajnik udruge mag.educ.art. Ivan Mak, odabrao je 7 od ukupno 11 prijavljenih mladih autora za sudjelovanje na ovoj izložbi. Tako posjetitelji izložbe mogu vidjeti radove Marije Petrović, Ive Japec, Luce Lukačić, Anite Kos, Ivana Koppa, Antonije Belovari i Tomislava Šilipetra. Uz odabrane autore izlažu i pozvani autori Valerija Jakuš i Petar Popijač.

Ukupno je predstavljeno 12 radova umjetnika mlađe generacije s područja cijele Hrvatske (Zagreb, Split, Brač, Vrbovec, Varaždin, Rijeka, Zabok), a među prijavljenim radovima je bila i prijava mlade umjetnice iz Crne Gore što iznimno veseli organizatore zbog činjenice da je time natječaj poprimio međunarodni karakter te potiču mlade umjetnike iz svih država da se prijavljuju na njihove natječaje i ubuduće.

Kustosica izložbe mag.hist.art. Tina Rajić istaknula je da izložba predstavlja zbir likovnih radova izrađenih u različitim medijima, a koncepcijski se djelomično naslanja na natječaj „Za najbolju Gorku priču” u organizaciji Narodne knjižnice Vrbovec nastojeći povezati književnost i likovnu umjetnost kroz lik M. J. Zagorke i motiv gorčine.

Kroz prizmu Zagorkinog lika i djela, njenog izazovnog životnog puta i iznimnog književnog i novinarskog opusa te feminističkog djelovanja kao polazišnih točaka za vlastitu likovnu interpretaciju, umjetnici su stvorili vlastita likovna djela s motivom ili atmosferom gorčine, ogorčenosti, tuge, samoće, bijesa, čežnje. Odabrani umjetnici se izražavaju širokim spektrom likovnih jezika. Slikarstvo je zastupljeno brojnim tehnikama, od ulja i akrila do tuša, a odabrane su i fotografije te kolaž i crtež. Od materijala je najčešće korišteno slikarsko platno, ali i papir, digitalni otisak s prikazom skulpture, pa i filc. Određenom broju umjetnika je kao inspiracija poslužila Marija Jurić Zagorka i njen ‘gorak’ životni put te se u svom radu direktno referiraju na nju, ne uplićući nužno svoje osobno iskustvo. Dok je većina umjetnika prezentirala rad nastao iz osobne životne priče, unutrašnje borbe, boli, ogorčenosti, nametanja tuđih stavova, preispitivanja sebe, svoje vrijednosti i svog umjetničkog djelovanja te su u tim osjećajima pronašli poveznicu sa Zagorkom i temom izložbe – naglašava Rajić.

Također dodaje kako u radovima prevladava figuracija nad apstrakcijom, iako ima i elemenata apstrakcije i konceptualnih promišljanja teme. – Određeni radovi ukazuju na bol i patnju, osobnu ili onu pretpostavljenu Zagorkinu, dok dio radova zrači optimizmom i svojevrsnom pobjedom nad sobom ili nad svijetom, unatoč ‘gorkoj’ tematici. Ova izložba je ‘gorka’ kao Zagorka i ‘gorka’ kao Zagorkin život često, iako se uspješno izdizala iz svih životnih nedaća i kao prava heroina i aktivistica koračala prema naprijed svojim željenim putem, često  usprkos mnogima. Izdvojila bih taj moment izdizanja i prkosa koji nas sve gura naprijed, a koji su mnogi autori također uočili i na sebi svojstven način prikazali u svojim radovima. I kao što bi Zagorka rekla – “Budućnost je neizvjesna. Obvezati se možemo za sadašnjost.” – ističe kustosica izložbe.

Iz udruge Artoratorij zahvaljuju svim prijavljenim autoricama i autorima na sudjelovanju na natječaju i izložbi „GORKA SLIKA“ te pozivaju građane da posjete izložbu. Izložba ostaje otvorena do 7. travnja 2023. godine i može se pogledati u prostoru udruge Artoratorij prema dogovoru, kontakt: artoratorij@gmail.com,  mob. 091/5588801 (predsjednica udruge Artoratorij Verena Jakuš).

Izložba je realizirana u sklopu godišnjeg Izložbenog programa Udruge Artoratorij. Izložbeni program u 2023. godini provodi se uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Zagrebačke županije i Grada Vrbovca.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime