FOTO Otvorena grupna žirirana izložba GORKA SLIKA

0
Komunalac add

Jučer je u prostoru Udruge Artoratorij održano svečano otvorenje grupne žirirane izložbe ilustracija „Gorka slika”. Grupna izložba ilustracija “Gorka slika” predstavlja drugo izdanje grupne žirirane izložbe posvećene slavnoj Vrbovčanki, književnici Mariji Jurić Zagorki, u organizaciji Udruge Artoratorij, s ciljem prezentacije mladih suvremenih umjetnica i umjetnika. Na otvorenju su se okupili brojni posjetitelji kao i umjetnici čiji su radovi izloženi.

Podsjetimo, u organizaciji udruge Artoratorij u siječnju je otvoren natječaj za sudjelovanje na grupnoj izložbi „Gorka slika“. Na natječaju su mogli sudjelovati umjetnici do 35 godina. Kroz vlastite likovne interpretacije, mladi suvremeni umjetnici i umjetnice istražuju teme gorčine, ogorčenosti, tuge, samoće, bijesa i čežnje, nadahnuti Zagorkinim izazovnim životom i književnim opusom.

Izložba se konceptualno naslanja na natječaj ZA najbolju GORKU priču „Marija Jurić Zagorka“, čija je idejna začetnica Irena Skopljak Barić, u organizaciji Narodne knjižnice Vrbovec, nastojeći povezati književnost i likovnu umjetnost kroz lik M. J. Zagorke i motiv gorčine.

U sklopu jučerašnjeg otvorenja izložbe okupljenima se prigodno obratila predsjednica Udruge Artoratorij Verena Jakuš te im poželjela dobrodošlicu. Istaknula je kako je ovo treća grupna žirirana izložba koju organiziraju. – Prva u nizu ovakvih izložbi je bila uspješno provedena skupna žirirana izložba „Iskra“ inspirirana opusom vrbovečke književnice i prevoditeljice Štefe Iskre Kršnjavi 2022. godine, a zatim i skupna izložba „Gorka slika“ koja se održala u ožujku 2023. godine – rekla je Jakuš te zahvalila svim prijavljenim autorima kao i posjetiteljima na dolasku.

Stručni žiri u sastavu: Tina Rajić, kustosica izložbe, mag.hist.art, mag.museol., Verena Jakuš, osnivačica i predsjednica Udruge Artoratorij, mag.art., Ivan Mak, suosnivač i tajnik Udruge Artoratorij, mag.educ.art. i Sanja Tarandek, potpredsjednica Udruge Artoratorij, mag.educ.art., odabrao je 11 od 19 prijavljenih autora/ica za sudjelovanje na grupnoj izložbi ilustracija “Gorka slika”.

Tako posjetitelji izložbe mogu vidjeti radove Stefana Ančevskog, Antonije Belovari, Tamare Bućan, Katarine Fabijanić Čačić, Marije Kladarin, Anite Kos, Marine Krištofić (Marinksy), Maje Perak, Anye Rukonić, Tonke Špoljar i Franciske Topolovec.

Izložba predstavlja zbir likovnih radova u formi ilustracije, nastalih različitim tehnikama i stilovima. Odabrani/e umjetnici/e, predstavljeni/e na izložbi, dolaze većinom s područja cijele Hrvatske i izražavaju se širokim spektrom likovnih jezika. Jedan od odabranih umjetnika je iz Makedonije te njegovim odabirom izložba i natječaj poprimaju međunarodni karakter. Tehnike i stilovi zastupljeni u radovima su raznoliki i mnogobrojni, tako je često korištena kombinirana tehnika, ali i print, digitalna intervencija, tinta na papiru, kolaž, olovka, tuš i pero, akrilik na papiru i na platnu, ulje na papiru, grafika pa čak i bušenje papira iglom kako bi svjetlo moglo prodrijeti kroz rad tvoreći prikaz nostalgičnih sjećanja. Od materijala je najčešće korišten papir, ali i platno, akrilna ploča, vuna i špaga. Radovi su često napravljeni u formi diptiha ili triptiha u svrhu što boljeg ilustriranja odabrane teme – ističe mag.hist.art. Tina Rajić.

Dodaje kako je određenom broju umjetnika kao inspiracija poslužila Marija Jurić Zagorka i njen “gorak” životni put te se u svom radu direktno referiraju na nju, ne uplićući nužno svoje osobno iskustvo. Dok je većina umjetnika prezentirala rad nastao iz osobne životne priče, unutrašnje borbe, boli, ogorčenosti, nametanje tuđih stavova, preispitivanje sebe i prolaznosti života, proživljenih ljubavnih odnosa, sjećanja na djetinjstvo i neke prošle trenutke te su u tim osjećajima pronašli poveznicu sa Zagorkom i/ili temom izložbe. – U radovima prevladava kombinacija figuracije i apstrakcije, iako ima i elemenata čiste apstrakcije i konceptualnih promišljanja teme. Neki radovi ilustriraju samo osjećaj gorčine, neki kombinaciju gorčine i svjetlosti koja izvire iz nje na kraju priče, dok neki prikazuju samo melankolična sjećanja koja bude razne osjećaje u promatraču – kaže Rajić.

Iz udruge Artoratorij zahvaljuju svim prijavljenim autoricama i autorima na sudjelovanju na natječaju i izložbi „GORKA SLIKA“ te pozivaju građane da posjete izložbu. Izložba ostaje otvorena do 20. travnja.

Izložba je realizirana u sklopu godišnjeg Izložbenog programa Udruge Artoratorij. Izložbeni program u 2024. godini provodi se uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Zagrebačke županije, Grada Vrbovca i TZ Vrbovec.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime