Osnivačka skupština Udruge Pera

0
Komunalac add

M.K.

Dvadesetak žena, tradicionalno uključenih u manifestaciju Kaj su jeli naši stari, jučer je osnovalo novu udrugu nazvanu Pera. Glavni razlog osnivanja je raspisivanje natječaja Ministarstva poljoprivrede za sufinanciranje troškova zaštite naziva određenih proizvoda. Udruga Pera, kao što joj i samo ime govori, planira zaštiti upravo ovo tradicionalno jelo, koje je među najpoznatijima u kulinarskoj  ponudi manifestacije Kaj su jeli.

U planu je ishođenje zaštite zemljopisnog podrijetla, za što je potrebno izraditi konzultantsku specifikaciju proizvoda,  provesti laboratorijsko ispitivanje te anketno istraživanje tržišta, kojima se dokazuje da je pera zaslužila zaštitu. Rok za obavljanje tih poslova je kratak pošto natječaj traje do 30. srpnja, a Ministarstvo njime sufinancira troškove za izradu specifikacije i ankete do 70 posto, a laboratorijsku analizu do 85 posto iznosa. Tu je i Zagrebačka županija koja bi za ovakav projekt pokrila troškove koje ne pokriva Ministarstvo.

Za predsjednicu Udruge izabrana je Bernarda Gotal.

  • Imam puno iskustva s radom udruga jer sam nekoliko godina vodila Udrugu Iskra Cerje. Iza nas su odlični rezultati timskog rada, a sve polazi od vođe. Vidim kako je to Ana Bakar prepoznala, te je bila inicijator mog preuzimanja Udruge. Strašno volim nacionalnu baštinu našeg kraja u što spada i naša tradicionalna kuhinja. Desetak godina poslovno sam obišla cijelu Hrvatsku i nigdje nisam naišla na išta slično peri. Možemo biti ponosni što je ovaj naš kraj stvarno izvorište pere, nema je nigdje drugdje. Svima skupa koje ste jednoglasno prihvatile da budem predsjednica od srca zahvaljujem, dat ću sve od sebe kao i uvijek da opravdam ukazano povjerenje, te očekujem veliku potporu i suradnji od vas, kazala je nova predsjednica.

Za potpredsjednicu je izabrana Ankica Pavičić, a tajnicu Ivančica Benko. U Upravni odbor ušli su Radojka Britvić i Zdravko Benedik, dok su u Stručni tim, kao osobe koje imaju dugogodišnje iskustvo u pripremanju pere, izabrane Branka Grgoić, Kristina Rundek i Ana Marenčić. 

ChannelImages

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime