Osmi vrbovečki prigodni žig Dana planeta Zemlje

0
Komunalac add

Pučko otvoreno učilište Vrbovec od 2014. godine tradicionalno na filatelistički način obilježava Dan planeta Zemlje.Vrbovečko filatelističko obilježavanje Dana planeta zemlje je jedinstveni filatelistički projekt u Republici Hrvatskoj koji svake godine izaziva sve veće zanimanje i iz međunarodnih kolekcionarskih i filatelističkih krugova. Ove godine će se u vrbovečkoj pošti 22. travnja koristiti osmi prigodni žig u kojem se kao idejno rješenje nalazi breza. Tog dana će iz vrbovečke pošte biti odaslane sve pismovne pošiljke s tim prigodnim žigom kojim će se još jednom upozoriti na urgentnu globalnu potrebu zaštite planete Zemlje.

 

Breze (Betulaceae), porodica listopadnog drveća i grmova s izmjeničnim listovima, raširena je uglavnom u sjevernim izvantropskim područjima i Andama. Porodici pripadaju rodovi: breza (Betula) i joha (Alnus). Breza je biljni rod kojem pripada 84 priznate vrste. U Hrvatskoj rastu dvije vrste, obična ili viseća breza (Betula pendula) i kritično ugrožena cretna breza (Betula pubescens).

 

U ranijim godinama u poštanskom uredu Vrbovec bili su u uporabi sljedeći prigodni žigovi Dana planeta Zemlje: 2014. bijela vrba (Salixalba), 2015. bijela roda (Ciconiaciconia), 2016. obična kockavica (Fritillariameleagris), 2017. sljepić (Angusfragilis), 2018. lisičica (Canharelluscibarius), 2019. gavez (Sympytumafficinale) i 2020. lastin rep (Papiliomachaon). Sve prigodne žigove je dizajnirao Stjepan Zdenko Brezarić.

Grad Vrbovec je tako postao stožerni grad u Republici Hrvatskoj, koji na filatelistički način doprinosi jačanju svijesti o sveopćoj zaštiti klime, okoliša, flore, faune i prirodnih bogatstava, kao zalog za očuvanje Zemlje sljedećim generacijama. Na ovaj višegodišnji način permanentno se djeluje na učvršćivanju ekološke svijesti kod svih naraštaja Vrbovčana o potrebi zaštite bioraznolikosti, očuvanja autohtonih životinjskih i biljnih vrsta vrbovečkog kraja. Uostalom i sam Grad Vrbovec se promovira kao zeleni grad novih naraštaja žitelja, u kojem će se životna kvaliteta usmjeriti u suživotu s prirodnim okolišem.

POU Vrbovec tradicionalno svake godine tiska svega 20 prigodnih dopisnica pa već ta izdanja zbog svoje rijetkosti već sada predstavljaju kolekcionarsku vrijednost. Prigodna izdanja su tražena i privlačna prije svega među zaljubljenicima u prirodu i ekologiju, ali među poklonicima tematske filatelije i  sakupljačima flore i faune, kao i kolekcionarima vrbovečkog kraja, ali i Zagrebačke županije te u međunarodnim krugovima.

Zdenko Brezarić

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime