Oproštaj od domoljuba, Vrbovčanina, sportaša Željka Srečeca-Žlabre

0
Komunalac add

Mnoštvo Vrbovčana, sportaša i znanaca danas je poslijepodne na vrbovečkom gradskom groblju na vječni počinak ispratilo prijatelja, nekadašnjeg nogometaša i velikog domoljuba Željka Srečeca-Žlabru, koji je prošli tjedan u 70. godini života preminuo u svome domu u Rotterdamu u Nizozemskoj.

U ime Vrbovca i svih njegovih znanaca biranim se riječima od njega oprostio vrbovečki novinar Dragan Vicković. Nakon što je obitelji pokojnika prenio izraze sućuti gradonačelnika Denisa Kralja, kazao je:

Željko Srečec je rođeni Vrbovčanin. Otišao je davnih 70-tih godina prošlog stoljeća iz Vrbovca, ali Vrbovec nikad nije otišao iz njega. Ovaj samozatajni čovjek živio je tiho i sa svojom obitelji u tuđini savijao svoje gnijezdo. Ali, uvijek se vraćao u svoj Vrbovec!

I kad je Hrvatska stvarana i napadnuta 90-ih godina, Željko je u Rotterdamu organizirao skupove, na kojima su Hrvati objašnjavali da je Hrvatska napadnuta da joj treba pomoći. Sakupljao je humanitarnu pomoć u zemljama Beneluxa i slao ili dovozio osobnim automobilom u Vrbovec i našoj 51. samostalnoj bojni Hrvatske vojske. Pomoć je dovozio i slao i 139. brigadi Hrvatske vojske u Slavonski Brod. Pomoć je slao za Caritas-Zagreb, u Dalmaciju. Prikupljala se odjeća, financijska sredstva za nabavu oružja, lijekovi.

I svoje sportske prijatelje Željko je organizirao u sakupljanju humanitarne pomoći. Za mladosti je igrao nogomet, a potom je godinama bio predsjednik NK Croatie Rotterdam. I Vrbovčani su bili kod njega u gostima.

Grad Vrbovec dodijelio je 1998. godine godišnju nagradu Željku Srečecu za inicijativu i nesebičan rad na organiziranju iseljeništva u zemljama Beneluxa, a posebno na prikupljanju pomoći i donacija za 51. samostalnu bojnu. Predsjednik Republike dr. Franjo Tuđman javno je zahvalio ovoj obitelji za financijsku i materijalnu podršku upućenu Republici Hrvatskoj – kazao je Vicković.

U tišinu i naručje hrvatske grude, koju je istinski volio, Žlabro je položen uz milozvučni poj domaće tamburice.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime