Oprezno s petardama u novogodišnjoj noći!

0
Komunalac add

Sve smo bliže najluđoj noći u godini i oko nas sve više odjekuje pucnjava petardi. Mnogi će u novogodišnjem veselju posegnuti za pirotehnikom, a policija i liječnici još jednom pozivaju na oprez.

MUP je 13. prosinca započeo već 26. godinu za redom s akcijom ‘Mir i dobro’koja završava 8. siječnja. Cilj joj je smanjenje broja ozlijeda zbog nestručnog, neopreznog i nezakonitog rukovanja pirotehničkim sredstvima u blagdansko vrijeme. Od korištenja pirotehničkih sredstava i drugih eksplozivnih tvari lani su ukupno ozlijeđene 23 osobe od kojih je sedam teško, a 16 lakše. Najmlađa osoba je imala samo četiri godine.

Liječnici upozoravaju da pirotehnika može uzrokovati ozbiljne ozlijede, od amputaciije prstiju, oštećenja rožnice, trajnog oštećenja vida i bubnjića.

Prema zakonu o eksplozivnim stvarima slijede strože kazne za one koji se ne budu pridržavali pravila. Tako će roditelji čija su djeca mlađa od 14 godina, a koriste pirotehniku – biti kažnjeni od 1.000 do 3.000 tisuće kuna.

Važno je napomenuti da su novim Zakonom povećani iznosi novčanih kazni koji su sada od 1.000 do 15.000 kuna za fizičke osobe te 1.000 do 80.000 kuna za pravne osobe.

Novost je da je prema Zakonu o zaštiti životinja zabranjeno bacanje petardi ili drugih pirotehničkih sredstava na životinje, za što je propisana kazna od 10.000 do 30.000 kuna. Iz udruge Prijatelji životinja upozoravaju da psi zbog pucnjave mogu doživjeti zastoj srca ili u paničnom strahu pobjeći iz svojih domova. Njihovu inicijativu za potpunu zabranu petardi podržalo je pet ministarstava, a iz MUP-a poručuju da će rješenje pronaći sljedeće godine kada zakon krene u javno savjetovanje.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime