OPG Kljajić iz Gradečkog Pavlovca ima šampionski kozji sir

0
Komunalac add

Na petom po redu Nacionalnom ocjenjivanju sireva i drugih mliječnih proizvoda, održanom krajem studenog, u prostoru za preradu Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Ministarstva poljoprivrede u Zagrebu, polutvrdi kuhani kozji sir s OPG-a Kljajić iz Gradečkog Pavlovca proglašen je šampionom kvalitete u kategoriji mekih, polutvrdih i tvrdih sireva. Ukupno je ocijenjeno 105 proizvoda, a između zlatnih proizvoda s maksimalnim brojem bodova, Povjerenstvo je izabralo tri proizvoda za šampiona kvalitete u tri različite kategorije.

Gostujući u našem programu, Jasna Kljajić s OPG-a Kljajić iz Gradečkog Pavlovca rekla je kako se uopće nisu nadali da će baš njihov sir biti proglašen šampionom. – Iskreno, nismo se nadali tome, nismo to očekivali. Ovo nam je bilo prvi put da sudjelujemo na ocjenjivanju i odmah je naš sir proglašen šampionom. To nam zaista mnogo znači jer nam podiže ljestvicu iznad. Pretpostavljali smo da su nam sirevi dobri, ali baš toliko nismo očekivali. Ovo nam je sada potvrda da naš uloženi trud i rad nešto donose – istaknula je.

Ovim se poslom obitelj Kljajić bavi od 2018. godine, tada su krenuli kupovati koze, a 2019. godine krenuli su s prodajom mlijeka Vindiji. Na gospodarstvu imaju oko 150 koza. – Ljubav prema životinjama nas je nekako potaknula da se bavimo time, a krenuli smo kako bismo stvorili nešto za našu djecu i napravili čvrste temelje da, ako će oni to željeti, nastave ovo raditi i dalje. U posao su uključeni svi, i ja i muž i djeca i svekrva. Radni dan nam je recimo od 8 ujutro, a zna se desit da posao potraje i do dva, tri sata ujutro. Djeca su jako povezana sa životinjama i vole ih. Osim koza, imali smo i konja, i papagaje i zečeve. Tako da djeca zaista sudjeluju u našem radu i mislim da na taj način grade zdrave temelje za odrastanje – rekla je Kljajić.

U ponudi njihovog OPG-a može se pronaći kuhani polutvrdi sir, dimljeni sir, nedimljeni, nedimljeni sa začinima, ljutom paprikom, paprom, vlascem, bučinim sjemenkama, maslinama, zatim feta, škripavac, a sada se, kako Jasna kaže, upuštaju u neke nove avanture pa će raditi i sir u ulju sa začinskim biljem. – Imamo široke poglede po pitanju toga, samo treba vremena da se to usavrši. Zadovoljni smo potražnjom sireva – dodala je.

Što se tiče pitanja o tome susreću li se s nekim poteškoćama, istaknula je da cijena mlijeka ne prati cijenu smjese, odnosno cijenu hrane općenito. – Recimo mi za litru mlijeka dobijemo u prosjeku ispod 5 kuna, a cijena smjese je 3,70 kuna. Dakle, riječ je samo o cijeni smjese, a tu su i ostali troškovi, struja, voda sijeno i ostalo – naglasila je.

Unatoč problemima s kojima se susreću, želja im je i dalje nastaviti posao koji rade, a bilo bi im drago da ga nastave i djeca. – Kćer od 12 godina i mlađi sin od 10 još uvijek su dosta u tome i žele sudjelovati. Sin je više s tatom, dakle traktor, košnja i slično, dok je kćer više zainteresirana za samu izradu sireva, uvijek su tu pitanja kako radiš ovo, kako ono.. – kroz smijeh je istaknula Kljajić.

O svemu ovome, Jasna Kljajić govorit će u nedjeljnoj emisiji Za naše selo od 10 sati na 94,5 MHz.

 

 

 

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime