OPG Burek – „europsko“ gospodarstvo

0
Komunalac add

Kada se spomene Josip Burek i njegova kćer Emina iz Mostara, u svijetu stočarstva rečeno je sve. Oni su sinonim za uspješno, marljivo i uporno gospodarenje, u duhu najviših standarda koji vladaju u proizvodnji mlijeka i mesa. Njihova se farma, na sreću, kao i sve više takvih u Hrvatskoj, svrstava uz bok sličnih u Bavarskoj ili Austriji, u koje se s pravom ugledaju ozbiljni farmeri i struka.

Novu su farmu Burekovi podigli 2006. godine uz pomoć sredstava iz Operativnog programa za razvoj stočarstva i odmah je napunili s 80 visokokvalitetnih junica simentalske pasmine. Tada je tata Josip OPG i prenio na kćer Eminu.

Vodeći strogo računa o genetici, farma je rasla, proizvodnja mlijeka također. Onda je, poput groma iz vedra neba, ovo gospodarstvo 2011. godine pogodila prava tragedija. Zbog navodne zaraze ili opasnosti od nje (o čemu službe šute i danas) „pod nož“ je odvezeno sve do jednoga grla! Ostali su samo prazni zidovi štale i velika, neopisiva tuga, nevjerica i šok. -Kako smo se tada osjećali, ne možemo sada ni ponoviti! Najviše sam u svemu, strahovao od toga, kako će ovu tragediju doživjeti Emina. Ona je živjela za taj posao – prisjeća se Josip događaja od prije osam godina i dodaje kako se posljedice toga financijske, ali i zdravstvene osjećaju i danas.

-Možete li zamisliti kako je to kad odjednom, preko noći, ostanete bez igdje ičega? Odjednom nemate svoju proizvodnju, nema tvoga stada, nema dohotka, strahujete hoće li se čak i obitelj raspasti…Ma, bilo je strašno – dodaje Emina.

Zahvaljujući velikom razumijevanju ondašnjeg ministra Petra Čobankovića, pa i tvornice Ledo (kojemu su dotada predavali mlijeko) u kratkom vremenu ponovo su krenuli iz pepela. Počeli su puniti farmu, uspostavili su proizvodnju i još upornije nastavili dalje.

Danas ova farma broji 500 grla, od čega 200 muznih krava, osamdesetak junadi, junica za rasplod te muške i ženske teladi. Kompletnu hranu osiguravaju s 200 hektara (180 vlastitih) i imaju deset zaposlenih. Proizvodnju mlijeka digli su na 8.500 litara (hrvatski je prosjek oko 5.000 l).

Priču s OPG-a Burek donosimo u našoj nedjeljnoj Emisiji za selo od 10 sati.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime