OPG Basrek – 30 godina svinjogojstva

0
Komunalac add

Marina i Ivan Basrek iz Gostovića već se tridesetak godina bave svinjogojstvom. I to ne bilo kakvim. Za sada su jedini uzgajivači matičnog stada u našoj Županiji, a u i Hrvatskoj ih ima vrlo malo.

U svojim svinjcima uzgajaju nerastove i nazimice, pasmine landras i pietren, ima tu i odojaka, a ishrane i tovljenike za uglavnom poznate dugogodišnje kupce.

Ivan je, u internoj podjeli posla, zadužen za njivu, mehanizaciju i tržište, a Marina brine o kompletnom poslu u svinjcima. U njima se godišnje okrene između 500 i 600 odojaka, te po 50 nerastova, nazimica i tovljenika.

Proizvodimo sve što nam treba za ishranu – kukuruz, ječam, zob, nešto i soje, a kupujemo samo najnužnije komponente. Imamo i svoju mješaonicu i tu pripremu svu hranu – kaže.

Nije lako opstati na vrlo hirovitom tržištu, ali – kako kažu – bore za kvalitetu svoje robe, a to kupci prepoznaju, pa se redovito i vraćaju.

O svemu tome, ali i problemima s kojima žive svinjogojci, Marina i Ivan Basrek govore u nedjeljnoj emisiji Za naše selo od 10 sati.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime