Opera “Regoč” – veliki projekt Euterpe i Udruge “DUD”

0
Foto: Hrvoje Banić/MIB studio
Komunalac add

Umjetnička organizacija „Euterpa“ i Udruga za promicanje kulture „Dud“ intenzivno rade na postavljanju novonastale opere „Regoč“ prema istoimenoj bajci Ivane Brlić Mažuranić. Operu čija se praizvedba očekuje u travnju 2024. godine, ujedno i mjesecu kada se obilježava 150. godišnjica rođenja Ivane Brlić Mažuranić, skladao je perspektivni mladi skladatelj Krešimir Klarić prema libretu Nikoline Rafaj. Režiju potpisuje Kristina Grubiša, a izvedbama će ravnati dirigentica Marija Anđela Biondić.

Ova jedinstvena opera namijenjena je svim uzrastima, a među ostalim jedan od ciljeva je i približavanje klasične glazbe djeci i mladima, istaknuo je gostujući u našem programu predsjednik Udruge „Dud“ Marko Antolković.

– Ova opera „Regoč“ zapravo je nastavak naše suradnje s umjetničkom organizacijom „Euterpa“. Euterpa je prošle godine organizirala turneju u Bosnu i Hercegovinu te smo se tu sprijateljili i odlučili da bi tu suradnju trebalo nastaviti dalje. Tako je nastala ideja za ovu operu. Razmišljali smo i razgovarali o tematici, željeli smo napraviti nešto hrvatsko. Prisjetili smo se koje smo lektire čitali u školi i tako smo dogovrili da će to biti opera Regoč – rekao je Marko.

– Mene je u sam projekt pozvala dirigentica Marija Anđela Biondić, a poziv sam prihvatila odmah, bez mnogo razmišljana jer uvijek volim dati priliku projektima koji su izazovni i uključuju mlade ljude koji su strastveni oko toga što rade. Ideja je da ova predstava bude postavljena u okviru jedne glumačke trupe, u ovom slučaju, operne trupe koja izvodi priču. Vila Kosjenka je jako znatiželjan karakter i zbog te znatiželjnosti dolazi na zemlju te tamo upoznaje diva Regoča s kojim prolazi kroz avanture. Nakon kraju, oni sudjeluju u spašavanju i osnivanju grada Legengrada. U našoj adaptaciji se već kreće od Legengrada i slavi se obljetnica osnivanja tog grada, a Kosjenka i naš protagonist Lijo su, u tom kntekstu, starosjedioci koji mlađoj generaciji prepričavaju avanture koje su se prije dogodile – pojasnila je režiserka Kristina Grubiša.

– Za sada možemo samo reći da se premijera očekuje u travnju 2024. godine te da je mjesto premijere dvorana Lisinski. Osim toga planiramo još mnogo izvedbi. Prije početka školske godine skupljali smo interese nastavnika i profesora da dovedu svoje učenike na naše predstave tako da su već neke stavili u kurikulum da će ih pohađati. Tako da već imamo interes preko tri tisuće djece koja će iz cijele Hrvatske dolaziti na naše predstave, a onda ćemo predstave organizirati prema lokalitetima, dakle Krapinsko-zagorska županija će imati izvedbu, Karlovačka županija itd…Tako da je sve to za sada u pripremama – dodao je Antolković.

Video s najavom opere možete pogledati na facebook stranici Udruge za promicanje kulture “Dud” te Umjetničke organizacije Euterpa.

Marko Antolković i Kristina Grubiša gosti su u ovotjednoj emisiji “Petkom u 16”, 03. studenog  u 16 sati na 94,5 mHz.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime