Okrugli stol “Novi načini prodaje poljoprivrednih proizvoda” okupio brojne proizvođače

0
Komunalac add

Prvo izdanje manifestacije RUMEN FEST započelo je danas okruglim stolom pod nazivom „Novi načini prodaje poljoprivrednih proizvoda“. Okrugli stol organizirali su Grad Vrbovec, LAG „Prigorje“ i Razvojna agencija Grada Vrbovca.

Goste je uvodno pozdravio gradonačelnik Denis Kralj i zaželio im dobrodošlicu na prvi RUMEN FEST u Vrbovcu. Suzana Trninić iz Razvojne agencije Grada Vrbovca sudionicima je na početku predstavila smjernice Europske unije te nacionalne, regionalne i lokalne poticajne mjere usmjerene udruživanju proizvođača i uspostavi kratkih lanaca opskrbe te sudjelovanje u sustavima kvalitete.

Trninić je dala i kratak pregled poljoprivrede Grada Vrbovca u brojkama. –Na području grada djeluju četiri udruge u području poljoprivrede, 22 subjekta u ekološkoj proizvodnji. U 2022. godini Grad nudi šest mjera za poljoprivrednike ukupne vrijednosti oko 350 tisuća kuna – navela je Trninić. Plan razvoja Zagrebačke županije od 2021.–2027. godine ukratko je predstavio  pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Zagrebačke županije Josip Kraljičković. –Posebni cilj u planu razvoja je zelena poljoprivreda. Trebamo razmišljati u smjeru uvođenja eko i lokalne hrane u javne institucije, govorimo o opskrbi škola i vrtića. Pametno, zeleno, održivo ovisi o nama, a ekološka poljoprivreda postat će nužnost – naglasio je Kraljičković govoreći o županijskom pilot projektu.

Jedan od uvodničara na okruglom stolu bio je i LAG „Prigorje“. Stručna suradnica Maja Novosel govorila je o izradi strategije razvoja LAG-a koja direktno uključuje svoje dionike. –U izradi smo nove strategije 2023. -2027. i moramo čuti konkretno što poljoprivrednici i naši drugi dionici s područja LAG obuhvata trebaju i žele, pred nama je ozbiljna analiza njihovih potreba prema kojima onda moramo kreirati naše natječaje. Očekujemo i trebamo povratnu informaciju naših dionika – naglasila je Novosel.

Sudionici okruglog stola predstavili su zatim svoje primjere dobre prakse. Robert Kovačević iz zadruge Frutura iz Velike Gorice govorio je o prednostima takvog načina udruživanja. –Zadruga trenutno ima 9 članova, proizvođača američke borovnice, s preko 30 ha nasada. Isporučujemo 4 do 5 tona borovnica dnevno u sezoni, naše je sjedište u prostoru Distributivnog centra za voće i povrće, na raspolaganju imamo najmodernije hladioničke kapacitete, nakon berbe borovnice su u hladnjači za 1 do 2 sata – rekao je Kovačević te naglasio kako je nažalost kod nas ovakva vrsta udruživanja još uvijek u povojima.

Proizvođačku organizaciju ZG SIM predstavio je Damir Pejaković iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i stočarstva. Organizacija se po uzoru na udruge iz Austrije i Njemačke ima ambicije baviti ne samo uzgojem nego i tržišnim vrednovanjem kvalitetne stoke. U fazi izrade glavnog projekta je dugoočekivani Regionalni centar za razvoj stočarstva u općini Dubrava. –Kroz centar se želimo baviti i aukcijskom prodajom, što je kod nas novi način prodaje proizvoda. Mi smo stočarska organizacija sa stogodišnjom tradicijom i jedina organizacija u zemlji s profesionalno zaposlenim ljudima, sredstvima, razvijenim zajedništvom, što je izuzetno važno – napomenuo je Pejaković.

Anamarija Koprić iz Križevačkog poduzetničkog centra predstavila je projekt razvoja kratkog lanca opskrbe „Zdravo Križevci“. Riječ je o web prodaji i mobilnoj aplikaciji. Projekt okuplja 16 poljoprivrednih proizvođača. –U sklopu projekta nabavili smo dostavno vozilo, krenuli u uređenje skladišta, zaposlili radnike u skladištu, odradili sav marketing. Trenutno imamo 800 registriranih kupaca i nadamo se daljnjem rastu – istaknula je Koprić.

Na okruglom stolu sudjelovali su i najveći proizvođači cherry rajčice u Hrvatskoj Rajska d.o.o. Riječ je o veleprodaji za velike trgovačke lance, s naglaskom na očuvanje izvornog okusa i kvalitete rajčice. –Prisutni smo na tržištu već 20 godina, kupci prepoznaju naš proizvod. Imamo stakleničku proizvodnju koja nam omogućuje prisutnost na tržištu tijekom cijele godine. Godišnje proizvedemo 4 milijuna paketića cherry rajčica. Pozivamo vas da probate naš proizvod jer imamo štand i na vašem RUMEN FESTU – naglasila je Martina Gjureković.

Na prvom RUMEN FESTU u Vrbovcu kupci će u subotu imati priliku probati i voćne džemove i proizvode od bobičastog voća zadruge Izazov, koja je također danas sudjelovala na okruglom stolu. Naime, osnivači su otvorili trgovinu na malo u Ivanić Gradu „Zemlja izazova“ u kojoj plasiraju lokalne proizvode. –U ponudi imamo preko 450 artikala domaćih proizvođača. Namjera je širenje suradnje sa školama i vrtićima, domovima za starije i nemoćne, otvaranje prodajnog punkta na Jadranu, a sve s ciljem da našim proizvođačima omogućimo jedno zajedničko mjesto za plasman proizvoda po principu kratkih opskrbnih lanaca – pojasnila je Jelena Lacković Žertuš iz zadruge Izazov.

Prodaju na kućnom pragu predstavila je Romina Zadravec iz Obiteljske sirane Kusanovec iz Brckovljana. Prema principu Od polja do stola, svoje proizvode plasiraju kroz obiteljsko izletište i kušaonicu. –Imamo oko dvadesetak krava, 30 ha poljoprivredne površine na kojoj proizvodimo sve što nam treba. Razne vrste domaćih sireva i mliječnih proizvoda iz naše proizvodnje dobiveni su od domaćeg mlijeka sa vlastite farme. Od početka smo uključeni u promociju robne marke ZG sirek, zagrebački friški kravlji sir – istaknula je Zadravec.

OPG Mario Periša iz Žukovca (Dubrava) uključen je u shemu školskog voća. Građani će moći kupiti njegove svježe jagode, voćna vina i džemove u subotu od 9 do 17 sati na Trgu Petra Zrinskog u sklopu prodajno-izložbenog programa RUMEN FESTA koji osmišljen kao još jedna podrška malim lokalnim proizvođačima u plasiranju proizvoda na lokalnom tržištu.

Sva ulaganja/aktivnosti koje se financiraju iz sredstava mjere Tehnička pomoć, moraju biti
propisno označena, u skladu sa smjernicama navedenim u Prilogu XII Uredbe (EU) br.
1303/2013 i 808/2014. Predložak elemenata označavanja potpore iz M20 PRR je kako slijedi
:

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime