Održana sjednica Gradskog vijeća

0
Komunalac add

Rebalans proračuna

Vijećnici vrbovečkog Gradskog vijeća u četvrtak su održali sjednicu na kojoj je usvojen drugi ovogodišnji rebalans proračuna. Predstavljajući prijedlog rebalansa pročelnica Upravnog odjela za financije Ljiljana Petanjek naglasila je kako je na potrebu izmjene planiranog proračuna utjecalo nekoliko čimbenika. Ključni razlozi su manji prihodi od poreza i prireza na dohodak u odnosu na prijašnji plan i to za 500 tisuća kuna, zatim smanjenje prihoda od strane Zagrebačke županije za milijun i 300 tisuća kuna te od strane države za milijun i pol kuna. Valja istaknuti kako je iskazan i manji prihod od prodaje građevinskih objekata (300 tisuća kuna), dok je s druge strane ostvareno dodatnih 500 tisuća kuna prihoda od komunalnog doprinosa te 150 tisuća od imovine. 

Dakle, ukupni prihodi i primitci ovim su rebalansom proračuna smanjeni za sedam posto ili tri milijuna i 100 tisuća kuna te sada iznose oko 39 milijuna. To znači da se odgađa projekt izgradnje ceste u Vinogradskoj ulici, odgađa se i ulazak u projekt s Hrvatskim cestama za izgradnju nogostupa u Zagrebačkoj ulici, a na čekanje se stavlja i glavno projektiranje II. faze izgradnje Poduzetničkog centra. U raspravi o rebalansu proračuna vijećnik SDP-a Denis Kralj izrazio nezadovoljstvo činjenicom kako se niti ove godine neće ulagati u projekte kao što su održavanje kanalizacije, seljačka tržnica i slično. Gradonačelnik Vladimir Bregović, odgovarajući na tu primjedbu, naglasio je kako se naknada iz vode ne prikazuje u proračunu, međutim godišnje se upravo milijun kuna iz te naknade ulaže u vodoopskrbu i odvodnju. Važno je naglasiti kako je ovim rebalansom osigurano i 100 tisuća za kupnju udžbenika za učenike osnovnih škola. Pravo na subvenciju od sto kuna ostvarit će roditelji čija djeca primaju dječji doplatak.

 

Razvojna strategija

Iako je prvotno bilo najavljeno i donošenje Razvojne strategije Grada Vrbovca za razdoblje od 2015. do 2020. godine, na prijedlog gradonačelnika takva odluka je odgođena te je raspisana javna rasprava o tom dokumentu i to do 24. studenog ove godine. Prijedlog Strategije vijećnicima je prezentirala Renata Šeperić Petak iz konzultantske tvrtke Logička matrica. Prijedlog Strategije objavljen je na www.vrbovec.hr, a građani svoje prijedloge mogu slati na e-mail adresu grad-vrbovec@vrbovec.hr.

Vijeće je potvrdilo i odluku o izboru ravnatelja Razvojne agencije grada Vrbovca. Od deset kandidata, za ravnatelja je odabran Stjepan Krklec.

 

Polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna

Uz to, prihvaćen je i Polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračun grada Vrbovca za prvih šest mjeseci ove godine prema kojem je vidljivo da je u tom razdoblju ostvareno 15 milijuna kuna prihoda i primitaka te je izvršeno 13,7 milijuna kuna  rashoda i izdataka. Dakle, evidentiran je pozitivan rezultat u visini milijun i 300 tisuća kuna, međutim Godišnjim izvještajem za 2014. godinu utvrđen je negativni rezultat poslovanja od oko tri milijuna kuna koji se prenosi u naredno razdoblje, tako da ukupni rezultat poslovanja na dan 30.06.2015. godine iznosi 1.744.808,63 kuna. Pročelnica Petanjek istaknula je da su u odnosu na isto razdoblje prošle godine ukupni prihodi i primici veći za 14 posto (ostvareno je 36 posto plana), a rashodi i izdaci manji za 12 posto (33 posto plana).

 

Izvješća o radu – Komunalac i Vodovod i odvodnja

Na kraju sjednice Dražen Sudinec, direktor Komunalca te Vodoopskrbe i odvodnje podnio je izvješća o poslovanju tih tvrtki u 2014. godini. Podaci pokazuju da je Komunalac u protekloj godini poslovao s gubitkom od milijun i 700 tisuća kuna. Sudinec je naglasio kako je gubitak velikim dijelom nastao zbog izdvajanja djelatnosti vodoopskrbe i odvodnje, dok tvrtka Vodoopskrba i odvodnja iskazuje plus od gotovo 900 tisuća kuna. Prema odluci Skupštine Komunalca manjak će se pokriti smanjenjem temeljnog kapitala društva za iznos prošlogodišnjeg manjka i gubitaka prenesenih i prijašnjeg razdoblja – dakle za ukupno 3 i pol milijuna kuna. – Manjak koji je nastao izdvajanjem djelatnosti vodoopskrbe i odvodnje namjeravali smo pokriti prodajom magistralnog plinovoda Sv. Ivan Žabno, za što je bio zainteresiran Plinacro. Vještak je u lipnju 2014. godine vrijednost plinovoda procijenio na tri i pol milijuna kuna i očekivali smo, prema njihovim najavama, da ćemo taj plinovod i prodati, međutim prodaja nije realizirana, a nitko nas nije niti obavijestio da do kupoprodaje neće doći. Zbog toga je, prije nego što smo to htjeli, korigirana cijena na odvozu komunalnog otpada, ali  najvažnije je da je Društvo ostalo likvidno – pojasnio je Sudinec. Također je istaknuo podatak da su ukupni prihodi u 2014. godini pali za 19,4 posto u odnos na prethodnu godinu. Ukupno je Komunalac u protekloj godini ostvario 10,7 milijuna kuna prihoda.

Raspravljajući o ovoj temi gradonačelnik Vrbovca Vladimir Bregović rekao je da bi trebalo otvoriti širu raspravu o komunalnim djelatnostima. – U takvim djelatnostima je vrlo bitno pitanje na koji način ćemo određene stvari rješavati. Za mene je u djelatnosti opskrbe plinom jedino i najbolje rješenje koncesija i o tome trebamo strateški promišljati kao što je to u Zaprešiću i Velikoj Gorici gdje se direktno u proračun uplaćuju naknada za koncesiju i razlika u cijeni, a cijena plina je za krajnje potrošače ista kao i u Vrbovcu – rekao je Bregović.

U raspravu su se uključili i vijećnici HSS-a, a Dejan Jaić je najavio kako će u ime Kluba tih vijećnika zatražiti tematsku sjednicu na temu rada Komunalca jer smatra kako tijekom redovnih sjednica nema dovoljno vremena za kvalitetnu raspravu o tako važnoj tematici.

Iako je prvotno najavio kako neće sudjelovati u raspravi o Komunalcu, pošto je kako kaže očito sve u najboljem redu kada čak šest vijećnika HDZ-a podržava poslovanje te tvrtke vijećnik SDP-a Denis Kralj ipak je dao nekoliko primjedbi. – U Vašem mandatu cijena odvoza komunalnog otpada osjetno je porasla, a zauzvrat nismo ništa dobili. Imamo potpuni raspad sustava odvoza otpada,  vrhunac je činjenica kako u centru Vrbovca kontejner s bio otpadom cijelo ljeto nije ispražnjen. U zadnjih nekoliko godina cijena odvoza smeća povećana je s 25 na 75 kuna mjesečno i upravo zbog toga ne razumijem zašto se sustav odvojenog prikupljanja ne provodi – dodao je Kralj.

Konkretno pitanje postavio je nezavisni vijećnik Stjepan Tvorić kojeg je zanimalo da li je poznat datum ili barem okviran termin početka odvojenog prikupljanja otpada. Sudinec je odgovorio da se to još uvijek ne zna, jer je s gradom potrebno dogovoriti model odvoza otpada.

Na kraju je Dražen Sudinec oštro komentirao kritike koje su upućene zbog negativnog poslovnog rezultata. – Mislim da smo napravili dobar posao, isto tako mislim da sam možda pogriješio što nakon dolaska na poziciju direktora Komunalca određenim ljudima u menadžmentu nisam podijelio otkaze. To je i danas stvarni problem, jer mi svi zajedno kao građani sada plaćamo zbog loših odluka iz prijašnjeg razdoblja. Mi ovisimo o našim vlasnicima, a kada su oni trebali pomoći, jednostavno su se izmaknuli, ostali su samo Vladimir Bregović, Ljubica Ambrušec i Ivan Pavliček. Samo njih troje je potpisalo kredit, a mi smo u Komunalcu podmetnuli leđa, ali oni su stali iza nas, ostali to nisu htjeli nego su opstruirali naše napore da saniramo odlagalište otpada. Radovi na sanaciji su tijekom ljeta stali jer iz kredita nismo platili milijun i pol kuna i sada ćete reći da sam ja kriv za to! Kada je trebalo podnijeti neki teret svi su se maknuli  – zaključio je Sudinec. Valja istaknuti kako je poslovanje Komunalca u prvih šest mjeseci 2014. godine bilo pozitivno, a direktor očekuje da će ovu godinu, prema trenutnim pokazateljima zaključiti s pozitivnim rezultatom, naravno ukoliko ne bude većih „potresa“.

Gradsko vijeće je primilo na znanje izvještaj o radu Komunalca i Vodoopskrbe i odvodnje Vrbovec, s nakanom da se uskoro održi i tematska sjednica o poslovanju Komunalca.

 

Anita Petrić

ChannelImages

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime