Održana skupština Vatrogasne zajednice Općine Gradec

0
Komunalac add

U društvenom domu u Gradečkom Pavlovcu sinoć je održana redovna godišnja skupština Vatrogasne zajednice Općine Gradec. Na skupštini je predstavljena prošlogodišnja aktivnost svih dobrovoljnih vatrogasnih društava na području općine.

Skupštini je nazočio veliki broj uzvanika i gostiju te predstavnika vatrogasnih zajednica više susjednih gradova i općina. Među gostima su bili i direktor tvrtke Vatropromet Nenad Radojčić, načelnica Općine Gradec Ljubica Ambrušec, a drugom dijelu skupštine pridružila se i predsjednica skupštine Zagrebačke županije Martina Glasnović. Prisutni su bili i brojni članovi društava u sklopu Vatrogasne zajednice Općine Gradec te suradnici i ostali gosti.

Izvješće o radu zajednice u protekloj godini podnijela je tajnica Danijela Horvatić. – U razdoblju za 2022. godinu radilo se prema planu i programu rada usvojenog na prethodnoj izvještajnoj skupštini. Provodile su se aktivnosti preventivne zaštite od požara, gašenju požara, održavanju vatrogasnih vozila i opreme, sudjelovanja na općinskom i županijskom natjecanju. Vatrogasn zajednica i ove je godine uspješno surađivala s Općinom Gradec. DVD Haganj sudjelovao je na hodočašću u nacionalno svetište Majke Božje Bistričke. Općinsko vatrogasno natjecanje za djecu i mladež održano je 10. travnja 2022. godine u Tučeniku, a sudjelovalo je 7 ekipa. Sve ekipe plasirale su se na županijsko natjecanje u Brckovljanima. Organiziran je i vatrogasni tečaj kojeg je uspješno završilo 16 polaznika za ispitanog vatrogasca, 17 polaznika za vatrogasca prve klase, 12 polaznika za dočasnika te dočasnika prve klase. U suradnji s Općinom Gradec opremljeno je novo pick up vozilo DVD-a Tučenik – istaknula je Horvatić.

Vatrogasna zajednica Općine Gradec sudjelovala je na svečanoj proslavi 130. obljetnice osnutka DVD-a Sveti Ivan Žabno, svečanom obilježavanju 100. obljetnice vatrogastva na području Rakovca i 90. obljetnice osnutka DVD-a Rakovec. Podržali su održavanje 12. kupa DVD-a Haganj i održavanje prvog memorijala Kovačević – Filipčić. Osigurali su sve operativne članove po DVD-ima te organizirali liječničke preglede tako da svaki DVD ima najmanje 10 te stožerno društvo 20 operativnih vatrogasaca sa važećim liječničkim uvjerenjima.

Inače, na području Vatrogasne zajednice Općine Gradec djeluje 10 vatrogasnih društava: DVD Gradec, DVD Haganj, DVD Cugovec, DVD Tučenik, DVD Zabrđe, DVD Lubena, DVD Veliki Brezovec, DVD Repinec, DVD Pokasin i DVD Gradečki Pavlovec. Predsjednik zajednice je Milivoj Ambrušec, zapovjednik je Petar Ledinščić, a tajnica Danijela Horvatić.

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Općine Gradec Petar Ledinščić podnio je izvješće zapovjednika u kojem je istaknuo da su u protekloj godini vatrogasci zajednice odradili 19 intervencija. – Odradili smo intervencije na 15 požara te 4 tehničke intervencije, a na intervencijama je sudjelovalo ukupno 137 vatrogasaca. Pored primarnih aktivnosti zaštite, spašavanja i gašenja požara vršili smo i druge zakonom određene poslove kao što su osiguranje javnih skupova. Pružali smo pomoć na ispumpavanju podruma, bunara, čišćenja, uklanjanja prepreka, kod elementarnih nepogoda i slično. Uspješno smo odradili zajedničku vježbu DVD-a Gradec, DVD-a Haganj, DVD-a Tučenik i DVD-a Cugovec – rekao je Ledinščić.

Plan rada zajednice za naredno razdoblje predstavila je tajnica Danijela Horvatić. – U planu je sudjelovanje ekipa na općinskom, županijskom i državnom natjecanju, osposobljavanje vatrogasnih kadrova, liječnički pregledi i osiguranje vatrogasaca, pregledi, servisiranje i registriranje vatrogasnih vozila, nabava vatrogasne opreme, suradnja s Vatrogasnom zajednicom Zagrebačke županije i Hrvatskom vatrogasnom zajednicom, sudjelovanje na manifestacijama, organiziranje općinskog vatrogasnog natjecanja za djecu i mlade, nabava vatrogasnog vozila te obilježavanje 30. obljetnice rada Vatrogasne zajednice općine Gradec – istaknula je Horvatić.

Pozdravni govor okupljenima na skupštini uputio je direktor tvrtke Vatropromet Nenad Radojčić, a prigodno se obratila i načelnica Općine Gradec Ljubica Ambrušec.

Čestitam zajednici na uspješnom radu i ostvarenju svih ciljeva te se nadam da će ostvariti i buduće ciljeve. Naravno, tu ćemo tražiti i pomoć županije. Aplicirat ćemo određene projekta na natječaje Zagrebačke županije. Između ostalog, to se odnosi na vatrogasne domove na području naše općine koji su nam još ostali za urediti te ostali objekti koji čekaju na renovaciju ili izgradnju. Želim vam mnogo uspjeha u daljnjem radu – poručila je Ambrušec.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime