Održana skupština Vatrogasne zajednice Grada Vrbovca

0
Komunalac add

U vatrogasnom domu DVD-a Celine sinoć je održana godišnja izvještajna skupština Vatrogasne zajednice Grada Vrbovca, na kojoj je predstavljena prošlogodišnja aktivnost svih dobrovoljnih vatrogasnih društava na vrbovečkom području.

Na skupštini se okupio velik broj uzvanika i gostiju te predstavnika vatrogasnih zajednica više gradova i susjednih općina. Među gostima su bili i zapovjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Dario Kezerić, gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj, zamjenik gradonačelnika Marko Belošević, predsjednik Gradskog vijeća Grada Vrbovca Krunoslav Sohora te direktorica Turističke zajednice Grada Vrbovca Jasna Benedik.

Pozdravne riječi na početku skupštine uputio je predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Vrbovca i predsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Slavko Povrlišek. Izvješće verifikacijske komisije podnio je Kristijan Soviček, a Izvješće o prošlogodišnjem radu Vatrogasne zajednice Grada Vrbovca podnijela je tajnica Darija Sokač.

U protupožarnoj zaštiti djelujemo sa 16 dobrovoljnih vatrogasnih društava. Vatrogasna zajednica Grada Vrbovca ponosi se sa 242 operativna, ispitana i osposobljena vatrogasca te 250 članova vatrogasne mladeži i djece te preko 400 pričuvnih članova. Na raspolaganju imamo 25 vatrogasnih vozila, od čega jedno tehničko vozilo, četiri cisterne, šest navalnih vozila, jedna auto košara, sedam kombi vozila, tri zapovjedna i tri pick up vozila. Prošle smo godine putem projekta nabavili još jedan komplet aku hidrauličnog alata za tehničke intervencije i samim time uveli dodatni tim za tehničke intervencije zbog bržeg, djelotvornijeg i kvalitetnijeg djelovanja na svim vrstama tehničkih intervencija. Vatrogasci vrbovečke vatrogasne zajednice sudjelovali su na četiri izvanredne dislokacije sa ukupno 42 vatrogasca – istaknula je Sokač te dodala da je vrbovečka Vatrogasna zajednica tijekom protekle godine imala izvrsnu suradnju s vodstvom Grada Vrbovca na čelu s gradonačelnikom Kraljem, s vodstvom Zagrebačke županije na čelu sa županom Stjepanom Kožićem, s Vatrogasnom zajednicom Zagrebačke županije kao i sa susjednim zajednicama te svim udrugama i ustanovama na području Vrbovca i okolice.

Financijsko izvješće podnio je predsjednik Vatrogasne zajednice Slavko Povrlišek te istaknuo da je zajednica u prethodnoj godini prihodovala ukupno milijun i 506 tisuća kuna. Iz proračuna Grada Vrbovca za rad Vatrogasne zajednice izdvojeno je milijun i 225 tisuća kuna. Iz osiguravajućih organizacija zajednica je dobila 14 tisuća kuna, iz Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije 192 886 kuna, a ostali prihodi iznosili su 67 tisuća kuna te prihodi od gospodarske djelatnosti iznose 5.248 kuna.

Povrlišek je također predstavio i Plan rada za 2023. godinu u kojem je istaknuo redovno školovanje i provođenje seminara za sva vatrogasna zvanja i specijalnosti, održavanje svih vatrogasnih vozila, nabava nove opreme, organizacija vatrogasnih natjecanja djece i mladeži, suradnja s dječjim vrtićima i školama, provođenje preventivnih aktivnosti kao i organizacija vatrogasne vježbe.

Najvažnija zadaća nam je održavanje visokog stupnja organiziranosti i spremnosti na zaštiti od požara i sigurnosti naših građana. Posebno moramo poraditi na konkretnim preventivnim aktivnostima kao što je edukacija građana i mladeži od strane vatrogasaca gdje se trebamo povezati sa mjesnim odborima, nastavnicima u školama, odgojiteljima u vrtićima, što bi u krajnjoj mjeri doprinijelo smanjenju broja požara, sigurnosti građana i materijalnih dobaraistaknuo je Povrlišek.

Zapovjednik zajednice Kristijan Košak podnio je izvješće o radu zapovjedništva u kojem je naglasio da je Vatrogasna zajednica Grada Vrbovca u protekoj godini imala 86 intervencija što je u odnosu na 2021. godinu 13 intervencija manje.

Intervencija na požarima otvorenog prostora bilo je 25, požari na dimnjacima 12 intervencija, a ostali požari 11 intervencija. Klasični požari objekta obuhvatili su ukupno 6 intervencija. Ispiranje i ispumpavanje 7 intervencija, zbrinjavanje životinja 3, spašavanje u prometu 7, tehničke intervencije na objektu 4, poplave 2 intervencije, izvanredne dislokacije 6. Uz navedeno bilo je i 430 ostalih operativnih aktivnosti – rekao je Košak.

Izvješće nadzornog odbora Vatrogasne zajednice Grada Vrbovca podnio je Miljenko Krznar. Sva su izvješća iznesena na skupštini jednoglasno prihvaćena.

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Dario Kezerić zahvalio je vrbovečkoj Vatrogasnoj zajednici na izvrsnoj suradnji te vatrogascima poželio puno uspjeha u daljnjem radu.

Gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj zahvalio je vatrogascima na svemu što čine za zajednicu, a dotaknuo se i teme izgradnje budućeg Vatrogasnog centra u našem gradu. –Vatrogasci su uvijek tu kada „zagusti“ te se na njih možemo osloniti. To je snaga koju imamo u našem gradu. Čestitam svima koji su se javili na EU fondove. Dobrota koju ste svi vi iskazali u intervencijama kada je bilo najteže, na neki način vam se i vraća u tom financijskom obliku. Ono što želim svima vama i svima nama skupa jest da se projekt našeg Vatrogasnog centra, kojeg smo projektirali i za kojeg već imamo i građevinsku dozvolu, da možda već sljedeće godine možemo objaviti da smo to i dobili. Stoga se nadam da ćemo i taj projekt, na ponos svih nas i na sigurnost svih naših građana, i ostvariti – poručio je Kralj.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime