Održana sjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije

0
Foto: Zagrebačka županija
Komunalac add

Jednoglasnom odlukom članovi Županijske skupštine Zagrebačke županije podržali su inicijative građana Jastrebarskog i Ivanić-Grada te okolnih općina koji traže ukidanje plaćanja cestarina na dijelovima autoceste A1 i A3 te rješavanje problematike rasvjete čvora Jastrebarsko.

Foto: Zagrebačka županija

Susreo sam se s predstavnicima obje inicijative građana i obećao da ćemo ovakav prijedlog uvrstiti na dnevni red Skupštine, a drago mi je da je prijedlog jednoglasno prihvaćen. Već sutra ćemo ga uputiti Hrvatskim autocestama i resornom ministarstvu i nadam se da će se ovog puta nepravda prema našim građanima koji svaki dan plaćaju autocestu na putu do svog radnog mjesta, fakulteta, bolnica ispraviti – rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Prihvaćena je odluka o izmjenama i dopunama Statuta Zagrebačke županije radi usklađenja s novim Zakonom o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi prema kojem će u sljedećem sazivu Županijske skupštine umjesto dosadašnjeg 51 člana biti njih 47. S novim zakonom usklađene su i naknade za vijećnike koje u ukupnom godišnjem neto iznosu ne smiju premašiti iznos od 16 tisuća kuna.

Foto: Zagrebačka županija

Vijećnici su informirani o radu Županijskog stožera civilne zaštite u razdoblju od 1. veljače 2020. do 31. siječnja 2021. godine, a usvojen je i Plan djelovanja u području prirodnih nepogoda za područje Zagrebačke županije u 2021. godini.

Zeleno svjetlo dali su i programima razvoja ekološke poljoprivrede i pametnih sela u Zagrebačkoj županiji do 2030.

Na sjednici je prihvaćeno Izvješće o radu Župana za drugu polovicu 2020. godine kao i izvješća o radu za prošlu godinu županijskog Savjeta mladih, Savjeta za socijalnu skrb, Savjeta za zdravlje, Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata, Antikorupcijskog povjerenstva, Povjerenstva za ravnopravnost spolova i Koordinacije za ljudska prava, kao i Izvješće o radu i poslovanju Zavoda za prostorno uređenje Zagrebačke županije za 2020. godinu.

Foto: Zagrebačka županija

Također, prihvaćeno je i prošlogodišnje Izvješće o stanju zaštite od požara na području Zagrebačke županije, Izvješće o radu Županijskog povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda, Izvješće o provedbi Programa zaštite zraka, ozonskog sloja, ublažavanja klimatskih promjena i prilagodbe klimatskim promjenama za područje Zagrebačke županije te Izvješće o stanju u prostoru 2016.-2019. u kojem se navodi trend povećanja izgrađenosti građevinskih područja naselja što ukazuje na daljnje opremanje zemljišta komunalnom infrastrukturom te novu izgradnju kao i rast broja zaposlenih te pad nezaposlenih.

Foto: Zagrebačka županija

Na Aktualnom satu vijećnike je najviše zanimalo stanje u potresima pogođenim dijelovima Zagrebačke županije te što Županija čini kako bi se ublažile njegove štetne posljedice, ali i kako napreduje dinamika cijepljenja protiv koronavirusa. Vijećnici su postavljali pitanja o rekonstrukciji i asfaltiranju cesta na području Vrbovca i Svetog Ivana Zeline, izgradnji mosta Bobovica – Prigorje Brdovečko te postavljanju dodatne vertikalne i horizontalne signalizacije na pješačkim prijelazima. Zanimalo ih je u kojoj su fazi natječaji i javni pozivi koje Županija ove godine raspisuje za poljoprivrednike, poduzetnike, braniteljske, socijalno-humanitarne i kulturne udruge, ali i gradove i općine sa svog područja, kao i poslovanje tvrtke Gospodarenje otpadom Zagrebačke županije. Postavljana su i pitanja o izmještanju ravnateljstva Zavoda za hitnu medicinu ZŽ i odvijanju nastave učenika s posebnim potrebama u uvjetima epidemije.

Foto: Zagrebačka županija

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime