Održana sjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije

0
Foto: Zagrebačka županija
Komunalac add

Na sjednici Županijske skupštine Zagrebačke županije prihvaćen je Polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna za prvih šest mjeseci 2022. godine prema kojem su ukupni prihodi konsolidiranog* Proračuna ostvareni u iznosu od 722.999.044 kn i ispunjeni su na razini 49,62 posto plana. U istom razdoblju ostvareni rashodi konsolidiranog Proračuna iznose 545.062.941 kn što predstavlja 37,41 posto plana. Ukupni prihodi koji se odnose na Županijski dio Proračuna ostvareni su u iznosu od 332.856.436 kn i ispunjeni su na razini 51,65 posto plana, dok su ostvareni rashodi u iznosu 172.218.991 kn tj. 26,72 posto plana.

Foto: Zagrebačka županija

Prihvaćen je Program dodjele potpora male vrijednosti poljoprivrednicima za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica prirodne nepogode tuče na području Zagrebačke županije. Spomenuti program donosi se na temelju odluke Vlade RH o pomoći za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica prirodne nepogode tuče na području Varaždinske, Međimurske, Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke županije. Zagrebačka županija proglasila je prirodnu nepogodu za područje grada Jastrebarsko i općina Krašić i Žumberak nastalu 2. lipnja 2022. godine, a uzrokovanu tučom koja je na navedenom području nanijela velike štete u poljoprivredi, graditeljstvu i prometu. S obzirom da je Skupština prihvatila spomenuti Program, stvoreni su uvjeti da Zagrebačka županija raspiše Javni poziv vrijedan 900.000 kuna što se planira do kraja rujna.

Foto: Zagrebačka županija

Donesen je i Akcijski plan energetske učinkovitosti Zagrebačke županije za razdoblje 2022.-2024. godine kojeg je izradila Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske. Ovim planom planiraju se investicije u mjere energetske učinkovitosti u iznosu od 146,7 milijuna kuna pri čemu će Zagrebačka županija investirati minimalno 63,1 milijun kuna vlastitih sredstava. Investicije se odnose na integralne obnove škola, domova zdravlja u Samoboru, Ivanić-Gradu i Velikoj Gorici, ugradnju fotonaponskih sunčevih modula na Distributivni centar za voće i povrće, domove zdravlja i obrazovne ustanove Zagrebačke županije te kupnju električnih automobila. Očekuje se energetska ušteda u iznosu od 6.921 MWh, tj, smanjenje emisija CO2 u iznosu 1.423,06 t.

Članovi Skupštine primili su na znanje izvješće o radu za prošlu godinu za Županijsku upravu za ceste ZŽ, Županijske ceste ZŽ d.o.o., Distributivni centar za voće i povrće d.o.o., Gospodarenje otpadom d.o.o. te Poduzetnički centar d.o.o. Na sjednici je prihvaćeno polugodišnje Izvješće o radu župana, Kodeks ponašanja članova Županijske skupštine kao i Program rada Savjeta mladih Zagrebačke županije.

Foto: Zagrebačka županija

Na Aktualnom satu vijećnike je zanimalo kako napreduje obnova od potresa te da li je Županija dobila sredstava iz Europskog fonda solidarnost za sanaciju šteta na školskim objektima, kao i planira li se izgradnja novih osnovnih škola u Jastrebarskom i Dugom Selu. Kako napreduje projekt Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu – industrija 4.0, hoće li škole imati dovoljno sredstava za pokriće materijalnih troškova, hoće li Županija stipendirati vrhunske sportaše i kada se očekuje raspisivanje Javnog poziva za predlaganje programa u kulturi za 2023. godinu. Zanimalo ih je i pomaže li Županija poljoprivrednicima u jesenskoj sjetvi i tko su prihvatljivi korisnici, kao i potiče li energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije na poljoprivrednim gospodarstvima te koliko je do sada isplaćeno kapitalnih potpora gradovima i općinama za realizaciju njihovih EU projekata. Također, vijećnike je zanimalo koliko je specijalizacija odobreno od strane Ministarstva zdravstva za Dom zdravlja Zagrebačke županije te koje je sve EU projekte ugovorio Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije. Zanimalo ih je i tko je nadležan za nadzor nedavno izvedenih radova na aglomeraciji Zaprešić. Zatražena je i evidencija prisustvovanja vijećnika na sjednicama odbora te ih je zanimalo u kojoj su fazi natječaji za pročelnike upravnih tijela Zagrebačke županije, kao i kako napreduje postupak digitalizacije Zagrebačke županije.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime