Održana sjednica Stožera civilne zaštite i spašavanja Grada Vrbovca

0
Komunalac add

U Velikoj gradskoj vijećnici u Vrbovcu, danas je poslijepodne održana sjednica Stožera civilne zaštite i spašavanja grada Vrbovca. Sjednici su nazočili i Damir Pilček, načelnik područnog ureda Državne uprave za zaštitu i spašavanje te Mario Vegar, voditelj službe za preventivu i pripravnost.

Na dnevnome je redu bilo pet točaka. Predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Vrbovca, Slavko Povrlišek na početku je podnio izvješće o trenutnom stanju zaštite od požara i ostalih nepogoda na području Vrbovca.

– Vatrogasna zajednica Grada Vrbovca okuplja oko sebe šesnaest DVD-a, odnosno petnaest aktivnih. Centralno društvo je DVD Vrbovec koje ima dvadeset operativnih vatrogasaca. Što se tiče same zaštite, izrađen je plan uzbunjivanja u slučaju požara ili bilo kakve druge nepogode. Taj plan uzbunjivanja je dostavljen Županijskom vatrogasnom operativnom centru te Operativnom centru MUP-a. Na temelju tog plana se uzbunjuje zapovjednik i domicilno društvo na čijem se području dogodila nepogoda, nezgoda ili požar.- rekao je Povrlišek.

Dodao je kako je „gorući“ problem nedostatak mladih kadrova te da se na tome treba poraditi. Također, iznesen je plan rada za protupožarnu sezonu 2019. godine te izvješće o učinjenim predradnjama zaštite na području Vrbovca.

– Vatrogascima je protupožarna sezona 365 dana u godini. Do sada smo već imali više intervencija nego u cijeloj prošloj godini. Opremamo se, radimo na preventivi i na edukacijama. Povodom Dana otvorenih vrata imali smo posjet 327 djece vrtićke dobi te smo odradili tehnički pregled vozila. Isto tako, 8. lipnja imamo vježbu na nivou Vatrogasne zajednice – kazao je Povrlišek te naglasio da se sve to obavlja dobrovoljno.

Na sjednici se govorilo i o načinima uključivanja pojedinih subjekata unutar Stožera civilne zaštite u slučaju velikih nesreća i katastrofa. Prema financijskom planu osiguranih sredstava za provođenje zadataka u 2019. godini, Grad Vrbovec je za rad Vatrogasne zajednice osigurao 800 000 kuna, za rad Gorske službe spašavanja 6 500 kuna, za rad Civilne zaštite 35 000 kuna. Ukupna vrijednost cijelog sustava civilne zaštite i spašavanja na području Grada Vrbovca iznosi milijun kuna.

 

 

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime