Održana konferencija Zagrebačke županije o uvođenju eura

0
Komunalac add

Gotovo 300-tinjak sudionika, predstavnika općina i gradova, osnovnih i srednjih škola, županijskih ustanova i trgovačkih društava –  okupila je konferencija Zagrebačke županije pod nazivom „Pripreme općina, gradova, županija i njihovih korisnika za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj“.

Izaslanik predsjednika Vlade RH, potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić tom prigodom istaknuo je kako je uvođenje eura velika promjena koja se tiče svakog hrvatskog građanina, a da nakon formalne odluke o uvođenju eura, koja se očekuje za dva tjedna, predstoji još jako puno operativno-tehničkog posla. „Dobro je da se na razini centralne države, ali isto tako i na lokalnoj razini, o toj temi govori te prolazi kroz sve detalje prilagodbe za uvođenje eura. Želimo da taj cijeli proces i tranzicija prođe što je moguće bezbolnije i uspješnije“, izjavio je Marić.

Također, napomenuo je da će po formalnoj odluci o ulasku u eurozonu krenuti i službena kampanja oko uvođenja eura, pri čemu je pohvalio ovakva javna događanja, jer je cilj doprijeti do svakog građanina. Ponovio je i brojne dugoročne koristi od uvođenja eura, pri čemu Hrvatska postaje 20. članica druge najveće monetarne unije u svijetu.

„To dodatno reputacijski stvara priliku za naše poduzetnike koji rade na području eurozone, ali i šire“, naglasio je Marić.

Zamjenik župana Damir Tomljenović naglasio je kako je pred administracijom priprema dvojnog iskazivanja iznosa. „Od računa za komunalne usluge, do isplatne liste plaća zaposlenika, upravnih pristojbi ili pak novčanih naknada za novorođenče, svaki iznos u kunama, morat će imati ekvivalent u eurima. Također, temeljni financijski dokument, proračun županije, gradova i općina za sljedeću godinu planirat će se u eurima“, rekao je Tomljenović dodavši kako je Zagrebačka županija programski i informatički spremna da sustav dvojnog iskazivanja bude funkcionalan i u primjeni od rujna ove godine.

Gradonačelnik Zaprešića i predsjednik Udruge gradova Željko Turk ocijenio je da današnji velik broj okupljenih na konferenciji govori o ozbiljnosti i važnosti teme, a da za nju takav interes vlada na području cijele Hrvatske. Rekao je da je lokalna i regionalna samouprava vrlo ozbiljno shvatila tu temu.

U radnom djelu konferencije predstavnice Ministarstva financija govorile su o odredbama Zakona o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, obvezama tijela javne vlasti s osvrtom na Uputu o procesu prilagodbe poslovnih procesa subjekata opće države za poslovanje u euru te financijskom i računovodstvenom poslovanju u kontekstu uvođenja eura s posebnim osvrtom na financijske izvještaje, dok je o „fizičkom“ uvođenju kovanica i novčanica eura govorila  viceguvernerka HNB-a Ivana Jakir Bajo koja je naglasila kako će županije, gradovi, općine i svi proračunski korisnici već od 1. listopada imati mogućnost sklapanja ugovora o posrednoj predopskrbi. Konferenciji je nazočila i predsjednica Županijske skupštine Martina Glasnović.

(Foto: Zagrebačka županija)

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime