Održana komemoracija za pogubljene Vrbovčane

0
Komunalac add

Predstavnici Grada Vrbovca na čelu s gradonačelnikom Denisom Kraljem i zamjenikom Ivicom Strnščakom, vijećnici vrbovečkog Gradskog vijeća, predstavnici Hrvatskog časničkog zbora, HVIDR-e Vrbovec i Udruge antifašističkih boraca i antifašista Vrbovec te I. i II. osnovne škole Vrbovec i građani održali su danas prigodnu komemoraciju kod spomenika 14 pogubljenih civila iz Ulice Ivana Gorana Kovačića, koje je na današnji dan prije 75 godina iz odmazde strijeljala njemačka vojska tijekom Drugog svjetskog rata.

27. studenog 1943. godine Nijemci su pokupili 16 muškaraca iz današnje Ulice Ivana Gorana Kovačića i doveli ih do jame nasuprot spomenika kraj željezničkog kolodvora, gdje ih je čekao streljački vod. Preživjelo je dvoje Vrbovčana, ali su sada već pokojni.

Nedužne žrtve Drugog svjetskog rata zaslužuju da ih pamtimo, istaknuo je gradonačelnik Denis Kralj. –U ovom trenutku povijesnog revizionizma važno je vratiti se pravim vrijednostima, da vidimo da je u Vrbovcu prije 75 godina bilo prisutno veliko zlo. Stariji ljudi ovaj događaj pamte, no mlađe generacije možda to zanemaruju, servira im se neka druga istina. Nedužnim Vrbovčanima koji su nasilno odvedeni iz svojih domova na strijeljanje treba iskazati dužno poštovanje, ne samo na velike obljetnice već svake godine – rekao je Kralj.

Tragičnom događaju prethodila je partizanska akcija na željezničkoj stanici, u kojoj su mjesni partizani napali njemački opskrbni vlak te pritom navodno ubili nekoliko oficira i vojnika. Dan kasnije, njemačka je vojska iz odmazde pogubila 14 nedužnih civila.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime