Održana komemoracija za pogubljene Vrbovčane

0
Komunalac add

Predstavnici Grada Vrbovca, predstavnici Udruge antifašističkih boraca i antifašista Vrbovec te predstavnici braniteljskih udruga, HVIDRA-e i Hrvatskog časničkog zbora održali su danas prigodnu komemoraciju kod spomenika 14 pogubljenih civila iz Ulice Ivana Gorana Kovačića, koje je 27. studenog 1943. godine iz odmazde strijeljala njemačka vojska tijekom Drugog svjetskog rata. Prigodni govor na današnjoj komemoraciji održao je umirovljeni novinar i publicist Dragan Vicković, a događanju su prisustvovali i učenici OŠ Krunoslava Kutena i OŠ Marije Jurić Zagorke s ravnateljima te su također zapalili lampaše kod spomenika.

27. studenog 1943. godine Nijemci su pokupili 16 muškaraca iz današnje Ulice Ivana Gorana Kovačića i doveli ih do jame nasuprot spomenika kraj željezničkog kolodvora, gdje ih je čekao streljački vod. Preživjelo je dvoje Vrbovčana, ali su sada već pokojni.

Tragičnom događaju prethodila je partizanska akcija na željezničkoj stanici, u kojoj su mjesni partizani napali njemački opskrbni vlak te pritom navodno ubili nekoliko oficira i vojnika. Dan kasnije, njemačka je vojska iz odmazde pogubila 14 nedužnih civila.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime