Održana godišnja skupština Udruženja obrtnika Vrbovec

0
Komunalac add

Održana je redovna godišnja skupština Udruženje obrtnika Vrbovec. Skupštinom je predsjedao Ivan Leščić. Skupštini su nazočili Mirza Šabić, predsjednik Obrtničke komore grada Zagreba, Damir Fašaić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i EU fondove Zagrebačke županije i Denis Kralj, gradonačelnik Grada Vrbovca.

Skupština je prihvatila plan rada i financijski plan za 2022. godinu te rebalans proračuna za 2021. Središnja tema Skupštine bio je prijedlog izmjene Zakona o obrtu, kojim se predlaže, pored ostalog, od 112. udruženja u Hrvatskoj stvoriti 21. udruženje, po županijama.

Izmjenama Zakona o obrtu predloženim od strane Ministarstava gospodarstva i održivog razvoja te navedenim ciljevima koje predlagatelj želi postići sustavno se mijenja temeljna organiziranost obrta. Ovim se gubi povezanost, poznavanje poslovanja svakog člana, poznavanje problema i pomoć  oko  korištenja sredstava za financiranja poslovanja, razvoja novih usluga, izrade projekta.

Ostali građani posebno mladi neće imati podršku u formiranju i realizaciji poslovne ideje i otvaranja poslovanja ne samo za obrte već i za poduzeća koja nemaju ispostava po gradovima  već  ustroj  u kakav bi se pretvaralo i obrtništvo ovakvim predloženim izmjenama Zakona o obrtu. Nažalost poduzeća su prisiljena sve svoje potrebe zadovoljavati putovanjem u Zagreb. Udruženje obrtnika je mjesto u kojem mogu dobiti sve informacije i podrške u pripremi otvaranja obrta ili poduzeća, ovisno o poslovanju koje planiraju.

Predsjednik Udruženja obrtnika Vrbovec Ivan Leščić ističe da je Hrvatska obrtnička komora organizirala savjetovanje o ovoj problematici te je zauzela stav da ostanu Udruženje, a da se gase područne obrtničke komore. – Prema zaključcima Skupštine Udruženja obrtnika Vrbovec od 09.12.2021. smatramo da ovakav prijedlog samo centralizira sustav. Članovima Udruženja postaju fizički nedostupna jer većina će morati putovati do ureda, a što iziskuje gubitak vremena i financija. Gubi se poveznica sa lokalnim institucijama osobito u manjim sredinama. Predviđeno smanjenje komorskog doprinosa sa 76,00 kuna na 50,00 kuna definitivno je beznačajno za obrtnika, ali su benefiti koje gube veliki i značajni. Teško će se organizirati obrazovanja, izlaganja na sajmovima, svakodnevna mogućnost savjetovanja u  svom gradu, brzo i dostupno. Skupština  preporučuje da se maksimalno angažira sustav i svaki  pojedinac obrtnik te se lobira i saborske zastupnike, saborske klubove i ministarstvo da se  kao kriterij uzima samoodostatnost  u radu i financiranju  Udruženja i maksimalno  očuvanje Udruženja na lokalnoj razini – naglašava Leščić.

Skupštini je prezentiran i početak projekta izgradnje Poduzetničkog centra u Vrbovcu. Nositelj projekta je Zagrebačka županija, a partneri su grad Vrbovec i Udruženje obrtnika Vrbovec. Izgradnja je planirana na  prostoru Obrtničkog doma kao rezultat višegodišnjih nastojanja pokretanja ovakvog projekta  za unapređenje poduzetničkog i obrtničkog okruženja za Vrbovec i širu okolicu.

Na kraju Udruženje obrtnika Vrbovec organizira 21. prosinca seminar za knjigovođe, računovođe, obrtnike i poduzetnike s temom: porezne novosti.

(Dragan Vicković)

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime