Održana 19. izložba vina vrbovečkog kraja

0
Komunalac add

Vrbovečka udruga vinogradara i vinara organizirala je tradicionalnu XIX. po redu izložbu vina vrbovečkog kraja na kojima je bilo prijavljeno 110 uzoraka vina. Na izložbi su uglavnom prezentirana vina članova vrbovečke Udruge iz vinogorja Dugo Selo – Vrbovec, ali je bilo vinara koji su predstavili vina iz drugih vinorodnih krajeva Hrvatske, koji su posebno istaknuti. Na izložbi vina prednjačila je vinsko sorta graševina, ali su bila predstavljena i druga vina za svaki ukus. Pokrovitelji izložbe bili su Grad Vrbovec i Zagrebačka županija.

Uvodno slovo otvaranja izložbe dali su predsjednik Udruge Antun Štanfel i vrbovečki gradonačelnik Denis Kralj, koji su istaknuli da su vrbovečki vinogradari marljivo i vrijedno radili prošle godine te se još jednom dokazali kao sve bolji u proizvodnji kvalitetnih vina. Moderatorica dodjele diploma, priznanja i cjelokupnog programa bila je Martina Pankretić. Samu izložbu vina svojim plesnim programom uveličali su članovi HKUD-a Petar Zrinski, a pjevačkim repertoarom vrbovečka tamburaška skupina „U dobrom društvu“.

Odbor za organizaciju izložbe činili su: Antun Štanfel, Dražen Prelog, Alen Hren, Martina Pankretić, dr. sc. Ana-Marija Jagatić Korenika, Tomislav Vuljanković, Siniša Bađun, Danijel Turk, Zoran Grbić, Milan Piplica, Antun Korenika, Željko Žitnjak, Milan Kalinski, Dinko Đuričić i Ivan Kluković.

Predsjednica Povjerenstva za ocjenjivanje vina bila je dr. sc. Ana Jeromel, tajnica dr. sc. Ana-Marija Jagatić Korenika te članovi: mr. sc. Vlasta Rubeša Vili, Vesna Bekota, dr. sc. Mirela Osrečak, dr. sc. Marin Mihaljević-Žulj, Ivana Rendulić, dr. sc. Marko Karologen, mr. sc. Marija Koščević, Aleksandar Brodski, Zdravko Orlović i Vedran Plichta.

Zlatne diplome primili su: Pavao Juršetić (graševina – kasna berba), Andrija Korenika (graševina), Viktor Korenika (graševina) i Mario Periša (pinot sivi) iz Požege. Prva četiri vina bila su ocijenjena s najvišim ocjenama 87 medijana i ujedno proglašena kao „Gradonačelnikova vina“. Status zlatnih vina imaju još: Branko Vujčić (mješavina bijelo) iz Ivanić-Grada, Denis Sokolić (graševina), Antun Korenika (cabernet sauvignon), Mario Periša (pinot sivi) iz Požege, Ivan Korade (aronija), Stjepan Keleković (mješavina bijelo), Ivan Loborec (graševina), Marijan Kvaternjak (rizling ranjski), Tihomir Tkalčić (chardonnay) iz Ivanić-Grada, Zoran Grbić (mješavina bijelo), Mato Tišljarec (graševina), Marijan Gotal (pinot sivi) i Mario Periša (jagoda).

Srebrne diplome: Milivoj Dobraš (graševina), Darko Brlečić (graševina), Zoran Grbić (graševina) iz Iloka, Matija Štanfel (mješavina bijelo), Valentin Crneković (mješavina bijelo), Marijan Kvaternjak (graševina), Stjepan Keleković (graševina), Marijan Gotal (graševina), Jasminko Dubravec (graševina), Željko Rebrović (mješavina bijelo), Zvonko Vuljanković (mješavina bijelo), Zlatko Kuten (mješavina bijelo), Dražen Prelog (graševina), Goran Moćan (graševina), Miroslav Horvat (merlot rose), Tomislav Vuljanković (cabernet sauvignon), Tomica Koščec (mješavina bijelo), Ivica Petek (mješavina bijelo), Dražen Baričević (mješavina bijelo), Stanko Žnidar (mješavina bijelo), Mato Tišljarec (graševina), Mladen Barbir (graševina), Miroslav Horvat (graševina), Perica Grozdić (graševina), Bruno Crneković (silvanac zeleni), Marijan Pilek (silvanac zeleni), Vlado Ružak (pinot sivi), Đuro Gotal (mješavina bijelo), Zlatko Mađerec (mješavina bijelo), Mladen Huzanić (graševina) iz Kutjeva, Zvonko Vuljanković (rizling ranjski), Veljko Kovjanić (mješavina bijelo), Ivica Petek (mješavina bijelo), Darko Franculić (graševina), Jasminko Dubravec (graševina), Siniša Bađun (graševina), Ivan Bađun (graševina), Zlatko Herendić (silvanac zeleni), Božidar Pankretić (muškat žuti) i Mario Periša (borovnica).

Brončane diplome primili su: Mario Penđak (rizling ranjski), Mladen Barbir (mješavina bijelo), Željka Žitnjak (mješavina bijelo), Rihard Miković (mješavina bijelo), Zdenko Prekomorec (mješavina bijelo), Ivan Crnković (mješavina bijelo), Franjo Goričan (mješavina bijelo), Branko Kolenić (mješavina bijelo), Milan Piplica (mješavina bijelo), Darko Kunštek (graševina), Franjo Bađun (graševina), Stjepan Baček (frankovka), Vlado Ružak (mješavina bijelo), Stjepan Crneković (graševina), Nikola Svilić (graševina), Nikola Brlečić (silvanac zeleni), Franjo Goričan (silvanac zeleni), Mario Periša (aronija), Zvonko Vuljanković (mješavina bijelo), Mladen Nežić (mješavina bijelo), Zdravko Presečki (graševina), Veljko Grgoić (graševina), Anđelko Petek (mješavina bijelo), Marko Kluković (graševina), Milan Jagatić (pinot bijeli), Mladen Sesvečan (graševina), Krešimir Štajminger (mješavina bijelo), Marijan Petrak (graševina), Ivan Mesar (graševina), Ivan Kluković (graševina), Milivoj Dobraš (muškat žuti), Miroslav Horvat (chardonnay), Ivan Kluković (frankovka) i Josip Fileš (graševina).

Priznanja su primili: Josip Sabolić (graševina), Pera Matin (rizling ranjski) i Franjo Kvartenjak (mješavina bijelo). Uzorci 16 vina nisu zadovoljili zbog tehničkih pogrešaka (visok sumpor, sumporov vodik, merkaptan i octikavost).

Vrbovečki vinogradari iz godine u godinu dokazuju da proizvode kvalitetna vina koja su sve poznatija na zemljovidu Zagrebačke županije. Dakako, još uvijek ima puno prostora za napredak koji pretpostavlja usvajanje starih i novih spoznaja o proizvodnji, a posebice na postupcima dorade, stabilizacije i čuvanja vina. Vrbovečku udrugu vinogradara i vinara čine uglavnom hobisti i amateri koji su svojim djelovanjem uvelike podigli razinu i kulturu proizvodnje vina koji konkuriraju drugim vinogradarima Zagrebačke županije. Kvalitetna vrbovečka vina su ujedno promotori i Grada Vrbovca i doprinose ugledu turističko-kulinarske manifestacije Kaj su jeli naši stari. Članovi Vrbovečke udruge vinogradara i vinara još su se jednom dokazali u tradicionalno dobroj organizaciji manifestacije, koja je protekla u ugodnoj i druželjubivoj atmosferi uz ukusna domaća jela i kušanja kvalitetnih vrbovečkih vina.

 

Zdenko Brezarić

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime