Održana 1. revija najboljih vina Zagrebačke županije

0
Komunalac add

U nazočnosti mnogobrojnih vinara, enologa, ugostitelja i ljubitelja vina ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić svečano je otvorio 1. reviju najboljih vina Zagrebačke županije. Radi se o jedinstvenoj enološkoj manifestaciji na kojoj se moglo kušati više od 150 vrsti svjetskih, udomaćenih i autohtonih sorti vina te nekoliko najcjenjenijih vrsta sireva županijskih proizvođača.

 Zagrebačka županija je prva po mnogim stvarima, ali je zasigurno broj 1 u RH kada govorimo o brizi za svoje poljoprivrednike i o novcima koje za njih izdvaja – rekao je Tolušić dodavši da Hrvatska nije vinska velesila u pogledu količine proizvedenog vina, ali jest što se tiče kvalitete.

– Sa svojih 5 milijuna trsova posađenih na više od 900 hektara površine Zagrebačka županija je u samom vrhu Republike Hrvatske prema broju vinara, vinskih etiketa, vinskih cesta i općenito vinogradarsko-vinskih projekata.Prednjačimo i prema broju registriranih OPG-ova, njih 15 tisuća, a tu kvantitetu prati i kvaliteta, naročito u sektoru vinogradarstva i vinarstva u kojem imamo bogatu tradiciju –  rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.Prilikom svečanosti otvorenja Revije Kožić je istaknuo da će do kraja tjedna biti raspisani natječaji u poljoprivredi vrijedni 15 milijuna kuna, od kojih su neki već i u tijeku.

U sklopu Revije 33 vinara iz 9 vinogorja Zagrebačke županije predstavili su svoja vina sa zaštićenom oznakom izvornosti. Osim kušanja vrhunskih vina, za posjetitelje Revije su organizirane i dvije stručno vođene radionice – “Sir i vino” na kojoj su posjetitelji mogli naučiti sve o pravilnom sljubljivanju tih dviju namirnica i “Pjenušci Zagrebačke županije” na kojoj su imali priliku upoznati 10-ak proizvođača s područja Zagrebačke županije.

Također, prilikom otvorenja Revije podijeljena su šampionska odličja s 15. ocjenjivanja vina Zagrebačke županije, među kojima je titulu apsolutnog šampiona odnijela mješavina bijelih sorata – ledena berba 2014. OPG-a Đurinski.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime