Održan 1. Dubravski stočarski sajam

0
Komunalac add

Savez uzgajivača simentalskog goveda Zagrebačke županije i grada Zagreba (ZG SIM) i Općina Dubrava, uz potporu Zagrebačke županije i Ministarstva poljoprivrede, organizirali su jučer 1. Dubravski stočarski sajam na Sajmištu „Dudnjak“.

U sklopu sajma održana je revija mladih uzgajatelja ZG SIM-a, prezentacija ostalih grla i kolekcija te javna prodaja ponuđenih grla.

Prilikom otvaranja sajma predsjednik ZG SIM-a i HUSIM-a Damir Horvatić istaknuo je kako Udruga ZG SIM u Dubravi organizira prvi prodajno-izložbeni stočarski sajam. – Bit će mala i velika telad, junad, pernate kokoši i golubovi. Izložba je organizirana da svi mogu nešto pronaći za sebe, a glavni cilj nam je mlade uzgajivače zainteresirati za ovaj posao i nadam se da ćemo izgraditi Stočarski centar u Dubravi. Cijena mlijeka je sada u redu, radimo puno na genotipizaciji kako bismo poboljšali prirast na junadi za tov i da dobijemo više mlijeka po kravi – rekao je Horvatić i dodao kako dobro surađuju sa Savjetodavnom službom i HAPIH-om.

Načelnik Općine Dubrava Tomislav Okroša rekao je kako je Dubrava proslavila 930. rođendan i Dan Općine, a također je organiziran i Prvi dubravski stočarski sajam. – Dubrava je tradicionalno bila poljoprivredni i stočarski kraj i dugi niz godina radimo na velikom projektu, a to je izgradnja Regionalnog centra za stočarstvo Dubrava koji je prije nekoliko dana dobio građevinsku dozvolu. Projekt radimo u suradnji sa ZG SIM-om i predsjednikom Damirom Horvatićem te sa Ministarstvom poljoprivrede i Zagrebačkom županijom. Priprema sajma je počela još prošle godine, a očekujem da će se uzgajivači i posjetitelji razmijeniti iskustva i znanja. Vjerujem da će se i mladi uključiti i motivirati za ovaj posao, a Općina Dubrava, Ministarstvo poljoprivrede i Zagrebačka županija će uvijek davati podršku – naglasio je Okroša.

U ime Ministarstva poljoprivrede pozdrave je na otvorenju sajma uputio i Zdravko Barać. – Svjesni smo problema s kojima se suočavamo, posebice zadnjih pet godina od covid krize, rastom cijena energenata i stočne hrane. Sve je to rezultiralo pritiskom na stočarski sektor i Ministarstvo poljoprivrede donosilo je čitav niz mjera. Prije dva mjeseca donijeli smo potporu stočarstvu zbog narušenog stočarskog potencijala i mjere su značajno bile usmjerene na mliječno govedarstvo i uzgojna udruženja – rekao je Barać.

Nakon „sajmovanja“ ugodno druženje nastavljeno je uz bend „Noćne Lutalice“.

Izlagači partneri na stočarskom sajmu bili su: Savez Udruga malih sirara Republike Hrvatske „SirCro“, Udruga pčelara Vrbovec, Opg Bakmaz – proizvodnja i uzgoj peradi, Udruga uzgajivača hrvatskih pasmina peradi – Kukmica – Križevci, Gumex-Plus – proizvodnja metalnih konstrukcija, Udruženje obrtnika Vrbovec, Poljoopskrba, Miagra, Ibeka Panto, Centar za umjetno osjemenjivanje goveda Varaždin.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime