Odličan odaziv na natječaj ZA najbolju GORKU priču

0
Komunalac add

Na književni natječaj za kratku priču „Marija Jurić Zagorka“ odnosno natječaj ZA najbolju GORKU priču pristigla je ukupno 181 priča iz zemlje i inozemstva. Podsjetimo, Narodna knjižnica Vrbovec objavila je natječaj  za kratku priču u listopadu prošle godine. Na natječaj se moglo prijaviti do 1. siječnja 2023. godine, a na natječaju su i ovaj put mogli sudjelovati punoljetni autori i autorice iz Republike Hrvatske i inozemstva. Tema kratke priče bila je slobodna, ali morala je kao i uvijek sadržavati motiv ili atmosferu gorčine, ogorčenosti, tuge, samoće, bijesa, čežnje i slično.

U listopadu prošle godine raspisali smo 3. književni natječaj za kratku priču „Marija Jurić Zagorka“ ili natječaj ZA najbolju GORKU priču, posvećen našoj Zagorki, velikoj književnici i novinarki rođenoj u našem kraju, u Negovcu, 2. ožujka 1873. godine. Na ovaj način odajemo počast Zagorki, ali i pokušavamo dati priliku svim autorima, afirmiranim i neafirmiranim, za sudjelovanje u književnom natječaju koji bi im mogao pomoći u daljnjem radu i pozicioniranju na književnom polju – istaknula je zamjenica ravnateljice Narodne knjižnice Vrbovec Mateja Hrgovan.

Dodaje kako je novina da od ove godine prihvaćaju i radove na svim jezicima regije:  hrvatskom, bosanskom, crnogorskom i srpskom jeziku. – Pristigla nam je 181 priča iz zemlje i inozemstva (Srbija, Bosna i Hercegovina, Italija, Nizozemska, Crna Gora, Njemačka, Austrija). Žiri u sastavu Miroslav Mićanović, Ivan Jozić i Olja Savičević Ivančević u procesu je odabira najboljih kratkih priča nakon čega ćemo objaviti finaliste krajem veljače, a u ožujku dodijeliti sljedeće nagrade: prva nagrada u iznosu od 400 eura neto, druga nagrada u iznosu od 250 eura neto,a treća nagrada u iznosu od 150 eura neto. Uz novčane nagrade, tu su i druge vrijedne nagrade našeg sponzora Badel 1862 i Turističke zajednice Grada Vrbovca – dodala je Hrgovan.

Nagrađene kratke priče i priče ostalih finalista bit će objavljene na internetskim stranicama Narodne knjižnice Vrbovec. Dodjela nagrada i javno predstavljanje nagrađenih autorica/autora i njihovih kratkih priča održat će se u Narodnoj knjižnici Vrbovec u subotu, 18. ožujka 2023. godine.

Inače, program je osmišljen prema ideji profesorice Irene Skopljak Barić koja je ujedno i suorganizatorica natječaja. Za vizualno rješenje zaslužna je Valerija Jakuš. Sponzor je i ove godine Badel 1862. te Turistička zajednica Grada Vrbovca. Program sufinanciraju Grad Vrbovec i Zagrebačka županija.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime