Od ponedjeljka kreću zahtjevi za izdavanje osobnih iskaznica 2. generacije

0
Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Komunalac add

Od ponedjeljka, 2. kolovoza 2021. godine, zaprimaju se zahtjevi za izdavanje elektroničkih osobnih iskaznica 2. generacije koje će sadržavati i biometrijske identifikatore nositelja osobne iskaznice.

Uz već postojeći elektronički nosač podataka, u e-osobnu ugrađivat će se beskontaktni elektronički nosač na koji će se pohranjivati prikaz lica te otisci dva prsta. Pohranjivanjem biometrijskih podataka u osobnu iskaznicu ojačat će se pouzdanost i sigurnost ovog temeljnog identifikacijskog dokumenta – rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović predstavljajući novu osobnu iskaznicu na sjednici Vlade – prenosi HRT.

Cijena iskaznice bit će 100 kuna u redovnom postupku, a za osobe s navršenih 70 godina, ako ne sadrže certifikate, 70 kuna, dok se za užurbani postupak cijena ne mijenja. Osobna iskaznica tako će postati biometrijska isprava i ima status putne isprave na području EU te je jednakovrijedna putovnici.

Osobna iskaznica moći će se koristiti i na mobitelima i na tabletima. Nakon što ju aktiviraju i preuzmu besplatnu aplikaciju, korisnicima će biti omogućena jednostavna prijava u sustav e-građani i korištenje e-usluge, kao i pravovaljano elektroničko potpisivanje digitalnim potpisom putem mobitela ili tableta.

Svi građani koji imaju važeću osobnu iskaznicu nisu u obvezi podnositi zahtjev za izradu e-osobne iskaznice druge generacije te im postojeće vrijede do roka koji im je otisnut.

Sve detaljne informacije možete pronaći na službenim stranicama MUP-a.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime