Od danas dozvoljena pirotehnika, osim petardi

0
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Komunalac add

Od 27. prosinca do 1. siječnja službeno je dopuštena uporaba pirotehnike – osim petardi i redenika, koji su potpuno zabranjeni cijelu godinu.

Pirotehnička sredstva kategorije F1, za starije od 14 godina, dozvoljena su tijekom cijele godine, a pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 dozvoljeno je prodavati građanima starijim od 18 godina, u razdoblju od 15. prosinca do 1. siječnja i ona se mogu koristiti od 27.  prosinca do 1. siječnja.

F1 kategorija pirotehničkih sredstava obuhvaća sredstva koja sadrže manje količine eksplozivne tvari (bengalske šibice, konfete – bombice, žabice, čepovi i vrpce, pasje bombice, naboji za dječje pištolje, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom i drugi slični proizvodi). Dostupna su u prodavaonicama i na kioscima, a njihova uporaba dozvoljena je građanima starijima od 14 godina tijekom cijele godine.

Pirotehnička sredstva F2 i F3 kategorije sadrže znatnije količine eksplozivne tvari. Prodaju se isključivo osobama starijim od 18 godina u specijaliziranim prodavaonicama, za čiju prodaju je Ministarstvo unutarnjih poslova izdalo odobrenje. Njihova je prodaja dopuštena od 15. prosinca do 1. siječnja. Uporaba pirotehničkih sredstava F2 i F3 kategorije, osim petardi i redenika iz F2 i F3 kategorije, dopuštena je osobama starijim od 18 godina od 27. prosinca do 1. siječnja. Izričito je zabranjena njihova uporaba u zatvorenim prostorima te na prostoru gdje se okuplja veći broj ljudi.

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, i to člankom 90., normirano je da će se novčanom kaznom u iznosu od 660 do 1990 € kazniti za prekršaj fizička osoba ako:

  •     je mlađa od 18 godina, a upotrebljava pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 (članak 62. stavak 4.)
  •     upotrebljava pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3, a mlađa je od 18 godina ili je starija od 18 godina i upotrebljava pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 od 2. siječnja do 26. prosinca (članak 62. stavak 4.)
  •     u zatvorenim prostorima ili na prostoru gdje se okuplja veći broj građana koristi dozvoljena pirotehnička sredstva, osim pirotehničkih sredstava kategorije F1 (članak 62. stavak 5.)
  • nabavlja, posjeduje ili upotrebljava petarde i/ili redenike kategorije F2 i F3 te pirotehnička sredstva kategorije F4, P1, P2, T1 i T2 za osobne potrebe (članak 62. stavak 6.).

Člankom 92. normirano je kako će se novčanom kaznom u iznosu od 130 do 390 € kazniti zakonski zastupnik djeteta mlađeg od 14 godina koje je upotrijebilo pirotehnička sredstva.

Prijatelji životinja mole sve da ne koriste nikakvu pirotehniku. Poručuju da će time dati pozitivan primjer djeci, koja korištenjem pirotehnike ostaju bez prstiju i očiju, a ujedno će spasiti divlje, domaće i kućne životinje od straha i pogibelji te zaštititi okoliš.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime