Objavljena monografija Farkaševca autora Dragana Vickovića

0
Komunalac add

Objavljena je monografija općine Farkaševac autora Dragana Vickovića, umirovljenog novinara i publicista. Ova monografija donosi niz zanimljivosti, povijesnih činjenica i podataka o općini Farkaševac koje je autor jednostavnim rječnikom uklopio u priču na 165 stranica. Počevši od daleke prošlosti i 1269. godine kada se Farkaševac spominje prvi puta pa sve do današnjih dana i razvoja općine.

Također, u sklopu monografije navedeni su podaci o značajnim osobama za područje Farkaševca, o obilježjima prirodne sredine, stanovništvu, naseljima, poljoprivredi te udrugama građana koje tamo djeluju. Neke od poznatih ličnosti s područja Farkaševca koje autor navodi su: novinar Vojo Šiljak, slikarica i pjesnikinja Sanja Benko, glumac i pjesnik Nikola Otržan, gospodarstvenik Zlatko Rogožar te pomoćnik ravnatelja Hrvatskog- stočarsko – selekcijskog centra Nikola Kostiha.

Načelnik općine Farkaševac Dražen Draganić u svom je komentaru monografije naglasio da ono što nije zapisano, kao da se nije ni dogodilo. – Zato monografija. Da se ne zaboravi trud i borba za opstanak čovjeka na ovim prostorima. Monografija je trag koji kao naraštaj ostavljamo iza sebe. Do sada nismo imali na jednom mjestu te bisere na koje možemo biti ponosni. Sada se povijesne istine nalaze na jednom mjestu – istaknuo je Draganić.

Monografiju Farkaševca izdala je općina Farkaševac, za grafičko oblikovanje zaslužna je Ivana Falat (TIM – vl. Ivana Falat), za lekturu prof. Ninoslav Radaković, za fotografije Zvonimir Ćurić, Željko Gubijan, Franjo Simić, Dubravko Mrvčić, a neke su fotografije iz privatne zbirke. Monografiju je tiskala Printera Grupa d.o.o. Sv. Nedelja.

Recenzent Antun Toni Šramek naglašava da je ova monografija doprinos ne samo Farkaševcu i vrbovečkom kraju nego i cjelokupnoj povijesti Hrvatske. – Za narod farkaševačkog kraja od velikog je značenja upoznavanje lokalne povijesti, a time i identiteta. Bez takvih saznanja nema ni razvoja ljubavi prema vlastitom zavičaju. Upravo ta ljubav može biti značajan pokretač aktivnosti za razvoj kraja – rekao je Šramek.

Inače, autor Dragan Vicković, umirovljeni je novinar i publicist. Radio je na Radio Vrbovcu od 1. veljače 1971. godine do 1. travnja 2010. godine. Bio je glavni i odgovorni urednik, a 1977. godine za njegova mandata, ta je lokalna radijska postaja proglašena najboljom radijskom postajom u Hrvatskoj. Za to je vrijeme obnašao funkciju direktora Informativno-dokumentarnog centra, bio glavni i odgovorni urednik Komune, informativnog glasila općine Vrbovec. Bio je dopisnik u republičkim medijima. Objavio je radove s vrbovečkom tematikom te pratio povijest i rad vrbovečkih udruga.

Objavljene su mu publikacije: 75 godina amaterizma u kulturi (1987.), 100 godina DVD-a Vrbovec – stoljeće vatrogastva (1982.), Kolko kaplic, tolko ljet – 10-godišnji rad Vrbovečke udruge vinogradara i vinara (2004.) te monografija Vrbovečki obrti (2008.). Bio je urednik Vrbovečkog zbornika (1989.). Izdao je i dvije zbirke pjesama: Iza vremena  (1989.) te Devet pjesama i još jedna (1999.). Dao je velik doprinos njegovanju i istraživanju kulturne i povijesne baštine vrbovečkog kraja.

 

 

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime