Obilježen Svjetski dan nepušenja

0
Komunalac add

Povodom Svjetskog dana nepušenja koji se obilježava danas, Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije i Gradsko društvo Crvenog križa Vrbovec organizirali su prigodnu akciju. Svakom pušaču koji se odrekao jedne cigarete poklonili su pliticu jagoda. Pušači su ispunili test ovisnosti o nikotinu i dobili savjete o odvikavanju. 

Rukovoditelj Službe za javno zdravstvo, mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Tvrtko Pervan ističe kako se akcija provodi posljednjih par godina, ali svake godine u drugom gradu Zagrebačke županije.

Liječenje svake ovisnosti je teško, a pušač prvo mora donijeti odluku i imati volju. Treba potražiti pomoć unutar obitelji, ali najbolje stručnu pomoć. Oko 10 do 15 posto ovisnika o nikotinu je potpuno neizlječivo, a neke je teško izliječiti.  Bez stručne pomoći, ali i potpore obitelji, odvikavanje ide jako teško – kaže Pervan.

Cigarete danas puši više od polovice stanovništva Hrvatske, a mladi eksperimentiraju već sa deset godina. Doktor Pervan ističe kako broj pušača polako opada, ali je sve više mladih žena koje su ovisne o nikotinu.

ChannelImages

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime