Obilježen Dan branitelja Zagrebačke županije

0
Komunalac add

M.P.

U Vrbovcu je u subotu održana središnja svečanost obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Zagrebačke županije i 25. godišnjice Domovinskog rata.

Svečanosti su prisustvovali izaslanici Hrvatskog sabora, predstavnici gradske i županijske vlasti, generali, stožerni brigadiri, časnici i dočasnici Hrvatske vojske, obitelji poginulih branitelja, ratni vojni invalidi, pripadnici brojnih ratnih postrojbi te članovi udruga proizašlih iz Domovinskog rata. 

Okupljene je na početku pozdravio gradonačelnik Vrbovca Vladimir Bregoviċ koji je istaknuo sudjelovanje Vrbovčana u Domovinskom ratu.

Ponosni smo na sve branitelje jer bez njih danas ne bi živjeli u Hrvatskoj. Hvala Zagrebačkoj županiji na organizaciji obilježavanja u Vrbovcu – rekao je gradonačelnik.

Nekadašnji zapovjednik Hrvatske vojske, brigadir u miru Branko Gačak prisjetio se svih Vrbovčana koji su u počecima, kao pripadnici policije, Zbora narodne garde, a kasnije Hrvatske vojske, svojim angažmanom doprinijeli oslobođenju Hrvatske na području Petrinje, Hrvatske Kostajnice, Novske, Lipika, Pakraca i Zadra.

Kroz našu vrbovečku postrojbu ukupno je tijekom rata angažirano oko dvije tisuće branitelja, 17 ih je poginulo, a preko 50 ranjeno. Vodimo brigu o roditeljima i članovima obitelji poginulih branitelja, a to činimo zbog najdubljeg i najiskrenijeg poštovanja prema svima koji su svoje živote ugradili u temelje hrvatske države – zaključio je Gačak.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić čestitao je braniteljima na slavnom putu koji su prošli diljem Hrvatske. Podsjetio je na 27. lipanj 1991. godine, kada je u jeku najveće agresije na Hrvatsku, s ciljem obrane strateškog prostora koji obuhvaċa trokut Zagreb – Sisak  – Karlovac, duž rijeke Kupe raspoređena druga brigada Zbora narodne garde, legendarni Gromovi.

Teška zadaća koju su Gromovi izvršili je stvaranje uvjeta za ustrojavanje, razvoj, opremanje, izobrazbu i uvođenje u borbu deset brigada iz Zagreba i zagrebačkog prstena. U ratu je sudjelovalo oko 29.400 branitelja s područja županije. Svečano okupljanje svake godine u drugom gradu županije, naše je veliko i iskreno hvala za vašu nesebičnu i junačku ulogu u Domovinskom ratu. Naša je dužnost prenositi istinu o događajima i ljudima koji su za slobodu dali svoj život – rekao je župan i dodao kako se domovinski zanos i zajedništvo danas osjeća samo u pojedinim situacijama poput velikih sportskih događaja.

Zajedničkim snagama i naporima moramo raditi na širenju pravih životnih vrijednosti, poput poštenja, pravednosti, međusobnog uvažavanja, mira i tolerancije. Samo na tim temeljima možemo ići prema boljem sutra, a to je Hrvatska kakvu svi želimo i volimo, ponosna i svoja, ujedinjena kad je najteže – poručio je župan.

Hrvatski branitelji bili su glavni utemeljitelji hrvatske državnosti. Ponosan sam što sam danas među ljudima koji su tome doprinijeli i donijeli pobjedu svom narodu. Današnjim okupljanjem nastojimo održati sjećanja na dane ponosa kako bi mlađe generacije bile upoznate s istinskim značenjem domoljublja i veličanstvenim pobjedama svih postrojbi u ratu. Neka vam ovakvi susreti vas i vaših obitelji budu uporište i izvor snage u vašem daljnjem radu, a ljubav koju njegujete prema domovini neka i dalje bude nit vodilja u vašem životu – rekao je tajnik kabineta ministra branitelja Ivan Anton Žlimen koji se na svečanosti također obratio okupljenima.

Na kraju svečanog programa na pozornici, braniteljima se obratio i saborski zastupnik i predsjednik skupštine Zagrebačke župnije Dražen Bošnjaković.

Danas je najponosniji dan Zagrebačke županije, danas ćemo ponovno govoriti o istini, o tome što se dogodilo u Domovinskom ratu. Tu istinu moramo prenijeti svim generacijama koje dolaze, ona ne smije ostati skrivena i biti relativizirana. Kada se ljudi okupe u ljubavi i jedinstvu i brane svoj dom, obitelj, djecu i njihovu budućnost, sva sila i tehnika pred time pada. Mi smo u toj ljubavi prema Hrvatskoj pobijedili i danas imamo slobodnu i neovisnu državu. Danas je društvo podijeljeno, treba nam bolje upravljanje državom, te bolji odnos prema braniteljima – rekao je Bošnjaković.

Uzvanici su položili vijence i zapalili lampaše kod spomen obilježja poginulim braniteljima Hrvatska kocka u gradskom parku, nakon čega su prisustvovali svetoj misi u župnoj crkvi Svetog Vida. Druženje su u poslijepodnevnim satima nastavili pod šatorom uz ručak i glazbu.

Povodom Dana hrvatskih branitelja Zagrebačke županije, u vrbovečkoj pošti u uporabi je bio prigodan poštanski žig autora Stjepana Zdenka Brezarića.

ChannelImages

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime