Obilježena 79. obljetnica oslobođenja Vrbovca

0
Komunalac add

Komemoracija u povodu 79. obljetnice oslobođenja Vrbovca od nacističkih okupatora održana je danas ispred partizanske spomen-kosturnice na gradskom groblju te ispred spomenika žrtvama fašizma u gradskom parku. Na komemoraciji su bili nazočni gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj i pročelnica za Službe za opće poslove Andreja Tanasković, predstavnici Sekcije boraca 1. proleterske brigade SUBNOR Savski Venac iz Beograda, Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Zagrebačke županije i Grada Zagreba, Udruge antifašističkih boraca i antifašista Vrbovca te građani.

Prigodne govore o žrtvi koju su podnijeli zadnjih dana Drugog svjetskog rata borci 1. proleterske brigade održali su Olga Stoiljković Trifunović iz Beograda, Petar Raić ispred Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Zagrebačke županije i Grada Zagreba te predsjednik UABA Vrbovec Mario Jarki. – Poginuli su za slobodu koju na kraju nisu doživjeli, u najgorem ratu u ljudskoj povijesti. Prošlo je čak 79 godina, ili samo 79 godina, ovisi kako gledate na protok vremena, svijet koji je nastao iz tog rata bio je drukčiji. Ne znam što bi oni mislili o ovom našem današnjem svijetu, no znam da im dugujemo odavati počast i čuvati sjećanje na njih – rekao je Mario Jarki.

Svi su govornici uputili i zahvalu gradonačelniku Kralju i gradskoj vlasti što održavaju uspomenu na antifašizam.

Gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj zahvalio je svima na dolasku u Vrbovec na komemoraciju. – Samo dva dana prije kraja rata puno je mladih ljudi ovdje izgubilo svoj život, što je zaista tragično. Sljedeće godine obilježavamo okruglu 80. obljetnicu oslobođenja Vrbovca, planiramo u svečanijem tonu obilježiti tu godišnjicu, pripremiti i publikaciju u kojoj će se točno zapisati što se tu dogodilo tako da ostane trajna uspomena za mlađe generacije na ovaj važan događaj za povijest našega grada – rekao je Kralj.

Podsjetimo, 7. svibnja 1945. godine slomljen je posljednji otpor neprijatelja i Vrbovec je oslobođen. Za oslobođenje grada poginulo je 163 boraca Prve proleterske divizije.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime