Obilježena 66. godišnjica smrti Marije Jurić Zagorke

0
Komunalac add

Povodom 66. godišnjice smrti prve hrvatske novinarke i književnice Marije Jurić Zagorke, danas je u gradskom parku u Vrbovcu održana komemoracija u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec. Nakon povijesnog osvrta na Zagorkin život i rad, gradonačelnik Denis Kralj, pročelnica Službe za opće poslove Grada Vrbovca Andrea Tanasković, profesorica Sandra Čmelak Hajak iz OŠ Marije Jurić Zagorke i ravnateljica POU Vrbovec Sanja Prijatelj zapalili su svijeće i položili vijenac ispred Zagorkine biste u parku. Komemoraciji su prisustvovali i učenici OŠ Krunoslava Kutena i OŠ Marije Jurić Zagorke.

Marija Jurić Zagorka rođena je 1873. godine u Negovcu pored Vrbovca. Rodila se na imanju baruna Raucha, koje je porušeno padom plemstva, tako da je njezina bista u školskom dvorištu u Negovcu danas jedini podsjetnik da je tamo rođena. Zagorka se borila protiv društvene diskriminacije, mađarizacije i germanizacije te za prava žena.

Jedno je vrijeme uređivala Obzor, pokrenula je i uređivala prvi hrvatski časopis za žene Ženski list i Hrvaticu. Pisala je romane namijenjene široj publici u kojima isprepliće ljubavne priče s elementima povijesti. Njezine su knjige i danas popularne i vrlo čitane, a neka prozna djela su dramatizirana i ekranizirana.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime