Obilježena 64. godišnjica smrti Marije Jurić Zagorke

0
Komunalac add

Komemoracija u povodu 64. godišnjice smrti prve hrvatske novinarke i književnice Marije Jurić Zagorke održana je danas u gradskom parku. Komemoraciju je već tradicionalno organiziralo Pučko otvoreno učilište Vrbovec.

Događanju su prisustvovali gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj, njegov zamjenik Marko Belošević, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Sanja Prijatelj, pročelnica Službe za opće poslove Grada Vrbovca Andreja Tanasković, direktorica Turističke zajednice Grada Vrbovca Jasna Benedik, zamjenica ravnateljice Narodne knjižnice Vrbovec Mateja Hrgovan, ravnateljica Srednje škole Vrbovec Mirjana Pušić te učenici OŠ Krunoslava Kutena i OŠ Marije Jurić Zagorke sa svojim nastavnicima. Prigodni program vodio je Želimir Štefanović, a nakon toga su prisutni zapalili svijeće pokraj Zagorkine biste.

Marija Jurić Zagorka rođena je na imanju baruna Raucha, koje je porušeno padom plemstva, tako da je njezina bista u školskom dvorištu u Negovcu danas jedini podsjetnik da je tamo rođena. Preminula je 30. studenoga 1957. godine u Zagrebu. Zagorka se borila protiv društvene diskriminacije, mađarizacije i germanizacije te za prava žena.

Jedno je vrijeme uređivala Obzor, pokrenula je i uređivala prvi hrvatski časopis za žene Ženski list i Hrvaticu. Pisala je romane namijenjene široj publici u kojima isprepliće ljubavne priče s elementima povijesti. Njezine su knjige i danas popularne i vrlo čitane, a neka prozna djela su dramatizirana i ekranizirana.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime