Obilježena 63. godišnjica smrti Marije Jurić Zagorke

0
Komunalac add

Povodom 63. godišnjice smrti Marije Jurić Zagorke, prve hrvatske novinarke i književnice, danas je u gradskom parku u Vrbovcu održana komemoracija u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec. Ispred Zagorkine biste zapaljeni su lampaši i položen je vijenac, a povijesni osvrt na Zagorkin život i rad dala je ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec Sanja Prijatelj.

Komemoraciji su prisustvovali izaslanstvo Grada Vrbovca s gradonačelnikom Denisom Kraljem, predstavnici Osnovne škole Marije Jurić Zagorke, predstavnici Narodne knjižnice Vrbovec, učenici Osnovne škole Krunoslava Kutena te direktorica Turističke zajednice Grada Vrbovca Jasna Benedik.

Marija Jurić Zagorka rođena je 1873. godine u Negovcu pored Vrbovca. Rodila se na imanju baruna Raucha, koje je porušeno padom plemstva, tako da je njezina bista u školskom dvorištu u Negovcu danas jedini podsjetnik da je tamo rođena. Zagorka se borila protiv društvene diskriminacije, mađarizacije i germanizacije te za prava žena.

Jedno je vrijeme uređivala Obzor, pokrenula je i uređivala prvi hrvatski časopis za žene Ženski list i Hrvaticu. Pisala je romane namijenjene široj publici u kojima isprepliće ljubavne priče s elementima povijesti. Njezine su knjige i danas popularne i vrlo čitane, a neka prozna djela su dramatizirana i ekranizirana.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime