Obilježena 32. obljetnica ustrojavanja 51. samostalne bojne Vrbovec

0
Komunalac add

Danas je u Vrbovcu kod spomen obilježja Hrvatska kocka održana komemoracija za poginule branitelje povodom 32. obljetnice ustrojavanja 51. samostalne bojne Vrbovec. Obilježavanju su prisustvovali članovi obitelji poginulih branitelja Dubravka Smoleca i Damira Rubenčića, ratni zapovjednici bojne Branko Gačak i Sandi Knežević, gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj i zamjenik Marko Belošević s predsjednikom Gradskog vijeća Krunoslavom Sohorom i vijećnicima Dubravkom Rogožar i Zlatkom Kamenarićem, članovi Hrvatskog časničkog zbora Vrbovec i HVIDRA-e Vrbovec.

 

51. samostalna bojna Vrbovec djelovala je na zapadnoslavonskom bojištu do 6. srpnja 1992. godine, nakon čega se većina pripadnika demobilizira. Dio pripadnika je i dalje nastavio svoj ratni put, tako da jedan vod prelazi u TG 144. brigade i odlazi na južno bojište, a dio pripadnika prelazi u gardijske postrojbe, prvenstveno u 1. gbr “Tigrove” i 2. gbr “Gromove”, a drugi dio u ostale postrojbe i zapovjedništva OS RH.

Djelujući na zapadnoslavonskom bojištu ( područje Novske, Stare i Nove Subocke, Gornje i Donje Subocke, Trebeža i Puske) bojna je uspješno izvršila sve postavljene zadaće, ostvarujući vrlo dobru suradnju s nadređenim zapovjedništvom, ostalim postrojbama i civilnim stanovništvom.

Kroz postrojbu je prošlo 1.024 pripadnika, život su izgubila dva pripadnika Dubravko Smolec i Damir Rubenčić, a 11 pripadnika je ranjeno. U prigodi 15. obljetnice ustrojavanja bojna je pohvaljena od Predsjednika Republike Hrvatske i Vrhovnog zapovjednika oružanih snaga RH i župana Zagrebačke županije te su svim pripadnicima uručene zahvalnice. Povodom 20. obljetnice ustrojavanja Predsjednike Republike odlikovao je bojnu Redom Nikole Šubića Zrinskog koje predstavlja najviše odličje dodjeljivano samostalnim bojnama za doprinos u Domovinskom ratu.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime