FOTO Obilježena 250. obljetnica školstva u Gradecu

0
Komunalac add

Danas je u Osnovnoj školi Gradec svečano obilježena 250. godišnjica školstva u tom mjestu. Prigodni program u sklopu obilježavanja pripremili su učenici Osnovne škole Gradec, učenici područnih škola, a nastupio je i Plesni klub Lana. Svečanosti su prisustvovali načelnica Općine Gradec Ljubica Ambrušec, njezina suradnica Marica Kozumplik, velečasni Damir Burlić, ravnatelji susjednih škola, predstavnici Vijeća roditelja OŠ Gradec, bivša ravnateljica Marija Pločkinjić, umirovljeni učitelji koji su radili u ovoj osnovnoj školi te ostali gosti.

Govoreći o 250. obljetnici školstva, ravnatelj Osnovne škole Gradec prof. Vlado Starešec istaknuo je kako su ponosni na toliko godina održavanja neprekinutog školovanja djece na gradečkom području. – To je dugogodišnja tradicija koja je ostavila jako duboke tragove u razvoju gradečkog kraja općenito. 1771. godine u Gradecu je utemeljena prva škola, djeca su tada podučavana u biskupskom dvorcu, a prvi učitelj bio je Matija Kolaj. Od te godine pa sve do danas traje povijest školstva u Gradecu koja se proteže, ne samo kroz matičnu školu, nego i kroz četiri područne škole, u Hagnju, Tučeniku, Cugovcu i Repincu. Do 12. siječnja 2009. godine škola je djelovala u našem poznatom gradečkom dvorcu, a tada je otvorena nova suvremena i moderna škola u Gradecu. Ovom prilikom također zahvaljujem Zagrebačkoj županiji i županu Stjepanu Kožiću koji se zauzeo da bi se tako skupocjena i moderna škola ovdje u Gradecu napravila – rekao je Starešec.

Također, dodaje kako danas Gradec ima dobro opremljenu školu u kojoj je instalirano preko 50 računala, 4 pametne ploče, internetska mreža za e-školu, a služe se e-imenikom i dnevnikom. Ipak, najvažnije im je da su djeca koja pohađaju ovu školu sretna. – Iskustvo nas uči u ovih 250 godina ponosnog školstva u Gradecu da slijedimo prvu misao poučavanja, a to je da svako dijete ima osmijeh na licu, da bude sretno i zadovoljno sobom, svojim uspjehom te da doprinese ukupnom razvoju našeg gradečkog kraja u budućnosti, a mi ćemo sa naše strane učiniti sve da im u tome pomognemo – naglasio je Starešec.

Uzvanicima se kratko obratila i načelnica Općine Gradec Ljubica Ambrušec. – Zaista je danas poseban dan jer nije malo dočekati 250. obljetnicu. Stoga smo radosni što smo zapravo mi ti koji ćemo je zajedno danas ovdje proslaviti. Imamo prekrasnu suradnju i sa našom školom i novoizgrađenim vrtićem te sa svima onima koji djeluju u bilo kojem sektoru na našem općinskom području. Od srca svima želim sretnu 250. obljetnicu školstva u Gradecu te također blagoslovljen Božić i još uspješniju 2022. godinu – poručila je načelnica.

Inače, povodom ove velike obljetnice objavljena je knjiga „250 godina školstva u Gradecu“ koju su uredili mag. hist. Ana Marija Ambrušec i prof. Vlado Starešec.

Današnje obilježavanje održano je uz poštivanje epidemioloških mjera, a većina učenika je svečanost pratila online u svojim učionicama.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime