Obilježen Tjedan borbe protiv tuberkuloze

0
Komunalac add

Gradsko društvo Crvenog križa Vrbovec pridružilo se obilježavanju Tjedna borbe protiv tuberkuloze, kako bi ukazalo na važnost sprečavanja, ranog otkrivanja i pravilnog liječenja tuberkuloze u našoj zemlji.

U prepunoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u petak je održana javna tribina. Predavanje održala bacc.med.techn. Danijela Štrbenac. Izlaganje o ovoj opakoj bolesti, njezinim simptomima i liječenju te o opasnostima od zaraze pratili su učenici Srednje škole Vrbovec i žene zaposlene u programu “Zaželi”.

U Hrvatskoj je u posljednja dva desetljeća zabilježen pad broja oboljelih od tuberkuloze, koji za 2018. godinu iznosi 9,1 oboljelih na 100 tisuća stanovnika (ukupno 372 osobe). Ipak, posljednjih godina uočen je porast broja oboljelih od tuberkuloze kod osoba koje boluju od kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB), dijabetesa, malignih bolesti ili koje su na neki drugi način oslabljenog imuniteta. Unatoč vrlo dobroj epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj, na tuberkulozu treba stalno misliti, osobito kod upale pluća koja ne prolazi (uz uobičajeni antibiotik), kod osoba koje dugotrajno i suho kašlju, kod gubitka apetita, tjelesne mase i pojačanog znojenja.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime