Obilježen Dan Zagrebačke županije

0
Komunalac add

Svečana sjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije povodom obilježavanja Dana županije održana je u srijedu u zagrebačkom hotelu Westin u nazočnosti brojnih uzvanika.

Sjednici su prisustvovali izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Krešimir Ačkar, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, potpredsjednik Vlade te ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, saborski zastupnici s područja Zagrebačke županije, župani, veleposlanici te mnogi drugi uzvanici i prijatelji Zagrebačke županije.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić naglasio je kako je Zagrebačka županija i dalje jedna od gospodarski najstabilnijih županija u Republici Hrvatskoj. Posebno se osvrnuo na niz projekata financiranih sredstvima EU, poput regionalnog vodoopskrbnog sustava Zagreb-Istok, izgradnje Distributivnog centra za voće i povrće i pripadajuće ULO hladnjače, niz projekata energetskih obnova kao i preko 92 milijuna eura vrijednu obnovu prometne infrastrukture iz Fonda solidarnosti. Govoreći o gospodarskim pokazateljima istaknuo je da su poduzetnici Zagrebačke županije u 2022. godini bili drugi najuspješniji u zemlji po ukupnim prihodima i prosječnoj neto plaći te da broj zaposlenih kontinuirano raste, a broj nezaposlenih na najnižoj razini ikad. „Itekako nas raduje kad naš gospodarski potencijal prepoznaju i investitori, a u ovom trenutku na našem području se realiziraju preko pola milijarde eura vrijedne investicije domaćih i stranih tvrtki koje će biti daljnji generatori razvoja“, rekao je Kožić.

„Županija smo koja ima sjajne gospodarske pokazatelje, koja gradi najviše škola u državi, koja ima najviše vatrogasaca i poljoprivrednika, čiji sportaši postižu zapažene rezultate, a umjetnici i čuvari tradicije ovacije publike na svakoj pozornici“, rekla je predsjednica Županijske skupštine Martina Glasnović istaknuvši kako su ipak najveće bogatstvo Zagrebačke županije svi njeni stanovnici.

„Šesta po veličini i treća po broju stanovnika, Zagrebačka županija ključna je po političkom, gospodarskom, prometnom i razvojnom obilježju“, rekao je izaslanik predsjednika Vlade RH i potpredsjednik Vlade te ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, istaknuvši kvalitetnu partnersku suradnju Vlade i Zagrebačke županije u ravnomjernom razvoju, ali i budućoj demografskoj revitalizaciji, digitalnoj tranziciji i zelenom održivom razvoju.

„Zagrebačka županija uistinu velikim koracima ide strelovito naprijed. Gospodarski razvoj produkt je kvalitete, minucioznog pristupa i rada te nije slučajno da je upravo Zagrebačka županija prvak Hrvatske u gospodarskom razvoju. Ono što je najvažnije je da ova heterogena županija koja u svom geostrateškom položaju odskače od drugih i nije jednostavna za voditi, ipak pokazuje zavidnu razinu kvalitete i odnosa prema žiteljima“, rekao je izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik te gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar, dodavši kako Zagrebačka županija niz godina ulaže znatna sredstva u razvoj gradova i općina na svom području. .

Na svečanoj sjednici dodijeljena su javna priznanja Zagrebačke županije. Povelja Zagrebačke županije dodijeljena je OPG-u Vedran Šinko iz Hrebina, Danijeli Klajn iz Dugog Sela, Damiru Pilčiku iz Velike Gorice, Vatrogasnoj zajednici Zagrebačke županije, Udruzi Rubikon Zaprešić, Rudolfu Jedvaju iz Bestovja, Anđelku Pisačiću iz Donje Drenove, Draženu Lučanu iz Šiljakovine. Nagrada Zagrebačke županije za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije u zemlji i svijetu dodijeljena je Zoranu Postiću iz Velike Gorice i Ivanu Vlainiću iz Samobora.

Također, prilikom svečanosti dodijeljene su i zahvalnice predsjednice Županijske skupštine i župana Zagrebačke županije. Zahvalnica predsjednice Županijske skupštine dodijeljena je Dragutinu Jančiću iz Prigorja Brdovečkog, Eko udruzi „Jelenje vode“ iz Kraljevog Vrha, Mariji Ledinski Anić iz Prigorja Brdovečkog, Hrvatskom seljačkom pjevačkom društvu „dr. Antun Radić“ Okić iz Repišća, dok je zahvalnica župana Zagrebačke županije dodijeljena obrtu Termo-Hlad iz Jakovlja.

U umjetničkom dijelu programa nastupili su Renata Sabljak uz pratnju maestra Berislava Arlavia i vokalno umjetnički sastav Singrlice.

Inače, Zagrebačka županija je administrativna cjelina koja je službeno pod tim nazivom, Comitatus Zagrabiensis, utemeljena 17. srpnja 1759. kad joj je carica i kraljica Marija Terezija podarila grb i pečatnjak. Taj grb je i danas u uporabi, a spomenuti datum slavi se kao Dan Zagrebačke županije.

Foto: Zagrebačka županija

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime