Obilježavanje Svjetskog dana kastracije pasa i mačaka

0
Foto: Pixabay
Komunalac add

Svake godine posljednjeg utorka u veljači obilježava se Svjetski dan kastracije pasa i mačaka u više od 70 zemalja svijeta s ciljem poticanja sprječavanja nastajanja neželjenih životinja te promicanja drugih prednosti ovog rutinskog veterinarskog zahvata. Tim povodom iz Udruge za zaštitu i prava životinja Prijatelji životinja upozoravaju kako upravo kastracija pasa i mačaka može najviše pomoći u provedbi Zakona o zaštiti životinja i rješavanju uzroka problema, pa na kraju dovesti i do smanjenja financijskih izdataka koje lokalne samouprave moraju izdvajati zbog neodgovornosti građana.

– Napuštene životinje ne padaju s neba, već dolaze od neodgovornih građana koji ne kastriraju svoje pse i mačke te neželjene potomke napuštaju – stoji u priopćenju upućenom svim jedinicama lokalne smouprave. Također je navedeno kako su u nekim skloništima čak 70 % životinja štenci i mačići, a i većina odraslih pasa i mačaka nastala je od odbačenih štenaca i mačića.

Nužnost trajne sterilizacije više je nego očita, posebno stoga što su psi i mačke visokoreproduktivne vrste i njihov broj može se udeseterostručiti u nekoliko godina, pa je svako ulaganje u mjere vezane za kastraciju vrlo isplativo – navodi predsjednik Udruhge Luka Oman te dodaje da kastracija pomaže fizičkom i psihičkom zdravlju pasa i mačaka.

Grad Vrbovec u planu ima izdvajanje značajnih sredstava za program kastracije pasa i mačaka, u suradnji sa Zagrebačkom županijom.

Dobar primjer angažmana lokalne zajednice je i nedavni slučaj napuštenih pasa, o kojem smo izvještavali, kada je pronađeno pet napuštenih štenaca, koji su uz pomoć Veterinarske stranice udomljeni, a Grad Vrbovec će pokriti troškove kastracije i mikročipiranja.

U nastavku pogledajte i letak povodom Svjetskog dana kastracije pasa i mačaka:

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime